2024. május 4. - Mónika, Flórián

Az adóhivatal szakszervezete is tiltakozik

Elfogadhatatlannak tartja a Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezete (VPDSZ) a NAV törvény legújabb módosítását, és azonnali egyeztetést kezdeményezett a Nemzetgazdasági Minisztériummal (NGM) és a Belügyminisztériummal (BM) - közölte a szakszervezet szerdán az MTI-vel.
2011. október 6. csütörtök 08:30 - HírExtra
A VPDSZ a közlemény szerint a BM-nél kezdeményezte a Rendvédelmi Szervek Érdekvédelmi Fórumának összehívását is.

"A jelenlegi helyzetben elfogadhatatlan, hogy miközben a pénzügyőrök erejüket megfeszítve azon dolgoznak, hogy a bevételeket biztosítsák, aközben a kormány azon dolgozik, hogy hogyan tehető tönkre a hivatásos jogviszony. Elszomorító, hogy a törvényi módosítások a kötelezettségek szigorítását és a jogok korlátozását jelentik, melynek következtében a pénzügyőrök a legkiszolgáltatottabb rendvédelmi feladatokat ellátó dolgozókká válnak" - idézi a közlemény Holecz Gábort, a VPDSZ elnökét.

Holecz Gábor az MTI-nek elmondta: a hivatásos jogviszonyt szabályozó törvényből kiemelnek egyes részeket, és a dolgozók hátrányára megváltoztatva a NAV törvénybe építik be; a tervezett módosítások rendkívül hátrányos helyzetbe hoznák a pénzügyőröket a többi hivatásos jogviszonyban dolgozóhoz képest.

A tervezett módosítás szerint míg a hivatásos állományban dolgozók az általános szabályozás szerint 3 évenként összesen 6 hónapra vezényelhetők más szolgálati helyre, addig a pénzügyőrök 3 évenként összesen 12 hónapra. A rendőröknél a 3 hónapon túli folyamatos vezényléshez szükséges a hozzájárulásuk, a pénzügyőröknél csak a 6 hónapon túlihoz; ezt követően a rendőrök 12 hónapon belül nem vezényelhetőek más szolgálati helyre, míg a pénzügyőrök hat hónapon belül a tervezett módosítás szerint.

Holecz Gábor további hátrányos megkülönböztetésként említette, hogy a szolgálati viszony módosítása ellen minden hivatásos állományú alkalmazott élhet panasszal, kivéve a pénzügyőröket, akik csak a bírósághoz fordulhatnak. Jelenleg, ha egy hivatásos állományú vezetőt felmentenek, még hat hónapig kapja a vezetői bérét, míg a vezető beosztású pénzügyőrök bére azonnal csökkenne a felmentés után, ha módosul a szabályozás.

A módosításokról nem volt szakmai és társadalmi egyeztetés, nem konzultáltak a szakszervezettel sem - mondta Holecz Gábor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását