2024. május 4. - Mónika, Flórián

Magyarország lehetne Kína regionális központja

Magyarország Kína közép-kelet-európai regionális központja lehetne, elsősorban a kereskedelem és a logisztika területén - mondta Pető Ernő, a Magyar-Kínai Gazdasági Kamara (ChinaCham Hungary) elnöke szerdán Budapesten, egy a magyar-kínai gazdasági, kereskedelmi kapcsolatok lehetőségeiről tartott szakmai tanácskozáson.
2011. október 6. csütörtök 09:06 - HírExtra
Az Ázsia Európa felé tart - Kína címmel megtartott konferencián a kamarai elnök elmondta: Magyarország emellett a gyártás-összeszerelés, az infrastrukturális fejlesztések, így például a vasút fejlesztése, illetve a városi infrastruktúra bővítése esetében lehet ígéretes terület a kínai befektetők, vállalatok számára - tette hozzá.

Pető Ernő úgy vélte, nagyon kedvező lenne, ha Magyarország 2-5 kínai logisztikai központnak adna otthont a jövőben.

A kamarai elnök kifejtette: a Kínából hozzánk irányuló turizmus is jelentős fejlődést érhet el, a kínaiak egyre inkább felfedezik Európát, és a kínai turisták egy-egy külföldi útjuk alkalmával átlagban 5.000-5.200 dollárt költenek.

Matura Tamás, a Magyar Külügyi Intézet munkatársa kiemelte: "Kína napjainkban felvásárolja Európa jelentős részét", az európai vállalatokat. A távol-keleti nagyhatalom 3.200 milliárd dollár devizatartalékkal rendelkezik, Kína hozzávetőleg 1.200 milliárd dollárnyi amerikai államkötvényt birtokol.

Kína napjainkban mintegy 120 milliárd dollárnyi működőtőke befektetéssel rendelkezik Európában, ezt Matura Tamás még szerénynek mondta, de rámutatott, hogy az éves bővülés 30-50 százalék között van. Kiemelte: a kínai tőkebefektetések döntő hányada, 70-80 százaléka Kelet- és Dél-Ázsia államaiba jut, de Európa és Afrika nagyjainkban a kínai tőkebefektetések fő célterülete.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását