2022. augusztus 9. - Emőd

A Gazprom nem építkezik

A Gazprom a - Magyarországon is áthaladó - Déli Áramlat gázvezeték építésére összpontosít, és egyelőre nem tervezi gázcseppfolyósító üzem építését a Fekete-tengeren.
2011. június 6. hétfő 15:52 - HírExtra
Ezt Alekszej Miller, az orosz monopólium vezérigazgatója jelentette ki hétfőn, amikor a konszern Európába irányuló gázszállításaival kapcsolatos prioritásokról beszélt.

Törökországnak még tavaly októberben meg kellett volna adnia az engedélyt a vezeték lefektetésre, de ez mindeddig nem történt meg. Ezzel kapcsolatban hangzott el márciusban orosz részről a felvetés, hogy lehet alternatív megoldásokat találni az európai gázszállítások útvonalára, például lehet gázcseppfolyósító üzemet építeni a Fekete-tenger partján. Szakemberek akkor bírálták ezt az elképzelést.

Miller most azt mondta: számos különféle lehetőség kínálkozik az orosz gáz Európába szállítására, de eddig még csak a Déli Áramlat építésével kapcsolatos munkálatok kezdődtek meg.

A Déli Áramlat a tervek szerint évi 63 milliárd köbméteres kapacitással Bulgárián, Szerbián, Magyarországon, Szlovénián és Ausztrián át Olaszországba, és leágazásokkal más országokba viszi a gázt.

Fő célja a kockázatos partnernek tekintett Ukrajna elkerülése - ahol jelenleg az Európába irányuló orosz gázexport mintegy 80 százaléka halad át -, valamint az, hogy a Kaukázuson túli területek és Közép-Ázsia európai gázexportja ezen, és ne a Nabucco vezetéken haladjon át. A vezeték építésének költségeire vonatkozó becslést a nyáron szándékoznak közzétenni, de a legutóbbi közlések szerint szárazföldi kilométerenként mintegy 2,4 millió euróba fog kerülni, s költségei így már mérhetők a Nabucco vezetékéhez.

Miller Szocsiban egyebek mellett arról is beszélt, hogy Oroszország nem szándékozik változtatni az Ukrajna számára kialakított gáz-árképzés képletén.

Bejelentette, hogy a Gazprom teljes mértékben felkészült a fehérorosz Beltransgaz gázszállítási rendszer 50 százalékának megvásárlására - a másik 50 százalék már a tulajdonában van -, s már csak az a probléma, hogy Fehéroroszország a szerződés aláírását a 2012-re szóló orosz gázszállításokról való megállapodáshoz köti. "A Gazprom álláspontja az, hogy ezek különböző dokumentumok, különböző kérdések, amelyeket nem kell összekeverni" - mondta Miller.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását