2024. június 8. - Medárd

Nem kellenek a megszorítások

Ismét több százezer munkavállaló - főként az állami szektorból - lépett sztrájkba szerdán Görögországban, a további gazdasági megszorítások elleni tiltakozásul.
2011. május 11. szerda 15:48 - HírExtra
Mi történik a fővárosban?

Ismét több százezer munkavállaló - főként az állami szektorból - lépett sztrájkba szerdán Görögországban, a további gazdasági megszorítások elleni tiltakozásul: a 24 órás általános sztrájk tiltakozó megmozdulásokkal párhuzamosan folyik a görög fővárosban. A kormány a tervek szerint még májusban újabb megszorításokat fogad el, amelyekkel 2015-ig további 23 milliárd eurót készül megtakarítani.

A minisztériumok, adóhivatalok, számos iskola és az önkormányzatok szerdán zárva tartanak, de a szigetek kompközlekedésében, valamint a légi közlekedésben is fennakadások vannak. Utóbbiban a légiirányítók négyórás munkabeszüntetése számos belföldi járat kieséséhez vezet.

A görög vasúti közlekedésben ugyancsak kiesésekről számolnak be a külföldi hírügynökségek.

Sajtósztrájk!

Sztrájkol a görög sajtó is; szerda reggel hat órától 24 órán át a rádiók és a televíziók munkatársai szüneteltetik a munkát, csütörtökön nem jelennek meg a napilapok, az újságok online kiadásait nem frissítik.

Athén központjában néhány bank zárva tart, más pénzintézetek azonban kinyitottak.

Az általános sztrájkkal párhuzamosan a görög fővárosban különböző pártok és szakszervezetek szervezésében több ezer fős felvonulások zajlanak, egyes hírek szerint a görög rendőrség már könnygázt vetett be a városközpontban felvonuló baloldali tüntetők ellen.

Találgatni lehet

Ugyanakkor továbbra is élénk találgatások folynak azzal kapcsolatban, hogy valójában mi történhet az egyre súlyosabb görög válság enyhítése érdekében.

Keddi információk szerint továbbra is napirenden szerepel a görög adósság átütemezése, ennél erőteljesebben tartják magukat azonban azok a hírek, amelyek szerint szóba jöhet az Athénnak nyújtott első segélycsomag visszafizetési idejének meghosszabbítása, valamint a kamatterhek enyhítése. Szó van esetleges újabb mentőcsomagról is, amely a német Handelsblatt információi szerint 60 milliárd eurót tehet ki.
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását