2021. április 10. - Zsolt

Fájdalommentes oltás?

Magyarország egyik vezető magánegészségügyi intézménye bejelentette, hogy hazánkban elsőként alkalmaz egy olyan természetes fájdalomcsillapító eszközt, mely gyógyszer használata nélkül, hűti le a fájdalomérző idegeket.
2011. február 2. szerda 12:28 - HírExtra
A Budai Egészségközpont, Magyarország egyik vezető magánegészségügyi intézménye bejelentette, hogy hazánkban elsőként alkalmaz egy olyan természetes fájdalomcsillapító eszközt, mely gyógyszer használata nélkül, rezgés segítségével hűti le a fájdalomérző idegeket, így érzésteleníti az oltási területet. A Buzzy® elnevezésű, méhecske formájú új eszköz hatásosan csillapítja a tűszúrás okozta fájdalmat, így például az influenza elleni oltás is fájdalommentesen
adható be. Vérvétel esetén is alkalmazható, és februártól minden beteg részére – a gyermekek mellett a felnőtteknek is – térítésmentesen érhető el.

Egyes vizsgálatok szerint1 a gyermekek 50 százaléka kifejezetten erős fájdalmat él meg a vérvétel alkalmával – a kicsiknél ez az arány még magasabb, 70 százalék feletti –, valamint a felnőttek 15 százaléka retteg a tűszúrástól. Az oltások beadása a legfontosabb oka annak, hogy
a gyermekek egy része szorongva, sírva megy a gyermekorvoshoz, ez pedig később kihathat a felnőttkori élményekre is. A fájdalom enyhítésére több módszer létezik, de ezek kevésbé terjedtek el. A Budai Egészségközpontban február elején bevezetésre kerülő Buzzy® a korábbi módszerektől eltérően gyorsan és hatásosan csillapítja a fájdalmat.

A tűszúrást megelőzően egy zümmögő kis méhecske száll a gyermekek karjára, aki zümmögésével, gyógyszer használata nélkül előzi meg a fájdalmas élményt. A méhecske rezgésével lehűti a fájdalomérző idegeket, így a gyermek átmenetileg nem fog fájdalmat érezni a méhecske környékén. Az új eszközt – melyet egy pánt segítségével a karokra vagy lábra lehet helyezni az oltás helye fölé – a korábbi érzéstelenítőktől eltérően fél, egy perc alatt kifejti hatását, amely főként sürgős beavatkozások esetén előnyös.

„Sokan még mindig nem döntötték el, hogy beoltassák-e gyermekeiket az influenza elleni védőoltással, így bízunk benne, hogy az új eszköz a szülőknek is segít majd az elhatározásban. A Buzzy® emellett kiválóan alkalmazható a gyermekgyógyászat egyéb területein is, ahol gyakrabban kerül sor a tű használatára. A méhecske használatával megkíméljük a gyermekeket – és a felnőtteket is – a felesleges fájdalmaktól, a rossz élményektől és szorongásoktól” – mondta Dr. Krivácsy Péter, a Budai Egészségközpont gyermekgyógyásza.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását