2024. május 5. - Györgyi
A hazai belvíz és árvízkatasztrófák után a hétvégén földrengés színesítette a természeti csapások palettáját. Wéber Zoltánt, az MTA Obszervatóriumának vezetőjét kérdeztük a földrengés okairól és a várható folytatásról.
2011. január 31. hétfő 17:12 - Tóbiás Gábor
Milyenek Magyarország tektonikai viszonyai és ebből kifolyólag hol fordulhat elő legnagyobb eséllyel földrengés?

Rendelkezünk egy, a 476-os évtől kezdve összegyűjtött földrengés-katalógussal. Hogyha felrajzoljuk ezt a rengeteg földrengést Magyarország térképére, akkor nem láthatunk olyan határozott struktúrát amely azt sugallná, hogy törésvonalakhoz tartoznának ezek a földmozgások.

Láthatók ugyan sűrűsödések a térképen, van ahol több a földrengés és vannak ritkulások. De úgy tűnik, mintha véletlenszerűen lennének elosztva ezek a rengések.



Mi lehet ennek az oka?


Magyarországon számos törésvonal húzódik, nagy és kicsi egyaránt. De ezek nem aktívak abban az értelemben, mint ahogyan a jól ismert kaliforniai Szent András törésvonal. Ott, a  két oldalt elhelyezkedő kéreglemezek egymáshoz képest elmozdulnak és a sok földrengés ennek a vonalnak a mentén pattan ki.

Nálunk nincs ilyen, a földrengéseknek más az oka. Nevezetesen az, hogy az Adriai Kéreglemez az a Kárpát-medencét körülbelül észak-keleti irányba nyomja.

Viszont a Kárpát-medence nem tud abba az irányba elmozdulni mert ott a Kelet- Európai Síkság – ami egy nagyon régi, masszív lemez – az útját állja. A Kárpát-medencét nekinyomja az Adriai lemez ennek a Kelet Európai Síkságnak, a kőzetlemez felgyűrődik– tulajdonképpen ezért alakultak ki a Kárpátok – és a Kárpát-medencén belül pedig kialakul egy kompressziós feszültség. Ez teljesen logikus, hiszen mindkét oldalról nyomódik.

A régi törésvonalak mentén szabadul fel aztán a későbbiekben ez a Kárpát-medencében felhalmozódott feszültség. Ez hol itt, hol ott "bukkan föl", viszonylag rendezetlenül.

Ettől függetlenül vannak olyan területek, melyek az átlagosnál aktívabbak. Ilyen például a Balaton északi csücskétől Komáromig húzható széles sáv, az úgynevezett Móri-árok. Ez a mostani földrengés is igazából ide kapcsolható.

De Budapesttől délre, Kecskemét környékén, illetve a Jászságban és Eger környékén szintén az átlagosnál gyakrabban pattannak ki rengések.



Belátható időn belül számíthatunk-e a szombatinál erősebb rengésre Magyarországon?

Elképzelhető, hiszen például 1956-ban Dunaharasztiban volt egy 5,6 tizedes erősségű földrengés, tehát ez egy nagyságrenddel erősebb volt a mostaninál.

A másik, ennél is komolyabb földmozgás 1763-ban volt, Komáromban. Történelmi feljegyzések és kutatások alapján ezt 6,3 tizedes nagyságúra becsüljük.

A több mint ezer éves katalógus adatai alapján azt lehet mondani, hogy Magyarországon akár hatoserősségű földrengés is elképzelhető. Viszont a mostani rengéshez kapcsolható ilyen erősségű utórengés nem várható.

Részletek a Katasztrófavédelem "Teendők földrengés esetén" c. közleményéből
A földrengés a Föld felszínének hirtelen rázkódása. [...]

Ne hagyjuk el az épületet, illetve ne próbáljunk meg bejutni, ugyanis a legtöbb sérülés ilyenkor történik (Pl. ledőlő kémény, lehulló vakolat, üvegcserép miatt)

Az épületen belül igyekezzünk minél távolabb kerülni ablakoktól, üvegektől, könyvespolcoktól és olyan tárgyaktól, amelyek leesve sérülést okozhatnak. A konyhából biztonságosabb helyre (pl. nappaliba) meneküljünk.

Keressünk menedéket az asztalok alatt, ajtókeretben, a szoba sarkában. [...]

A riadt állatokat nyugtassuk meg és igyekezzünk őket is kimenekíteni.
Ha tömegben vagyunk - bevásárló központban, színházban – figyeljünk arra, nehogy a pánikba került tömeg összetaposson. Maradjunk védett helyen, amíg tart a rengés.
Ha autóval közlekedünk, akkor álljunk meg az út szélén, távol hidaktól, felüljáróktól és maradjunk az autóban.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását