2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Kiborult az egyházi vezető

Az egyiptomi kopt keresztény egyház feje hétfőn - tőle szokatlan bírálatban - felszólította a kairói kormányt, hogy kezelje a keresztények hátrányos megkülönböztetésről szóló panaszait.
2011. január 4. kedd 09:55 - HírExtra
Híveit ugyanakkor arra sürgette III. Senuda pátriárka, hogy csillapítsák le zavargásaikat, amelyek az alexandriai Szentek Temploma ellen szilveszter éjjel elkövetett, 21 halálos áldozatot követelő merénylet váltott ki. A hatóságok hétfőn közölték, hogy a feltételezett öngyilkos merénylőt egyelőre a robbanástól leszakadt feje alapján próbálják azonosítani. A támadásért egyetlen csoport sem vállalt felelősséget, a rendőrség azonban az al-Kaida által felbujtott hazai iszlamistákat sejt a terrortámadás mögött.

Az állami televízió késő este közölte a pátriárkával készített interjút, miközben Kairó északi részében több száz, többségében keresztény tüntető csapott össze a rohamrendőrséggel a kormány politikája miatt. A 87 éves egyházfő arra kérte a kormányt, hogy foglalkozzon a keresztények panaszaival, különösen, ami a vallásgyakorlás szabadságát korlátozó törvényeket illeti. "Az államnak is vannak kötelezettségei. Észlelnie kell a koptok problémáit, és megoldást kell keresnie azokra - mondta Senuda. - Ha olyan törvények vannak érvényben, amelyek egyesekkel szemben igazságtalanok, akkor az államnak módosítania kell ezeket."

A pátriárka úgy vélte, hogy az alexandriai Szentek (al-Kiddisszine) temploma ellen elkövetett példátlan terrorcselekmény "pánikot keltett" a muszlimok és a keresztények között, ezzel együtt nyugalomra szólította a kopt híveket, arra figyelmeztetve őket, hogy tiltakozásaikat kihasználhatják politikai aktivisták saját kormányellenes törekvéseik megvalósítására. "A problémákat nyugodt megbeszélésekkel lehet megoldani, nem pedig dühvel és indulatokkal" - mondta, hozzátéve ugyanakkor, hogy a feszültséget az egyiptomi keresztény közösség régóta orvosolatlan panaszai táplálják.

A közel 80 milliós Egyiptom lakosságának 10 százaléka kopt keresztény, s a vallási közösségnek évek óta feszült a viszonya az ország muzulmán többségével.

Az egyiptomi biztonsági erőket fokozott készültségbe helyezték hétfőn a közelgő kopt karácsony előtt, miután az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet egy novemberi nyilatkozatában "törvényes" célpontnak nyilvánította az arab ország keresztény kisebbségét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását