2024. május 18. - Erik, Alexandra

Utóvédharcok Ferihegyen

Éleződik a helyzet a ferihegyi taxi drosztokon. A Főtaxi átvenné a Zóna Taxi helyét, viszont a Zóna ezt nem hagyja annyiban. A HírExtrát a Zóna Taxi egyik alkalmazottja tájékoztatta helyszínről.
2010. december 7. kedd 17:19 - Tóbiás Gábor
A Zóna múltja
A Budapest Airport Zrt. 2006. májusában kétfordulós nyilvános pályázatot írt ki a Budapest Ferihegy Nemzetközi Repülőtér területéről induló személytaxi szolgáltatás ellátására. Egy igazságos és átlátható pályázati versengést követően a BA pályázati bizottsága egyhangúan választotta ki a győztes vállalkozást, a ZÓNA-SERVICE Konzorciumot.

Konzorciumunk tagjai kiterjedt tapasztalatokkal rendelkeznek a taxi szolgáltatás üzemeltetése terén. Pályázatunk a legmagasabb szolgáltatási szintet ajánlotta a legkedvezőbb viteldíjak mellett, s emellett számos egyedülálló újítás bevezetését is tartalmazta.

2006. augusztus 15-én egy magas színvonalú, korrekt személyszállító szolgálat kezdte meg működését a ferihegyi repülőtéren, melyet az alábbiak jellemeznek.
„Amikor bejöttünk, akkor már a kinti jegyosztó bódé el volt barikádozva. Lematricázták a Zóna Taxi feliratokat is. Terminálonként 10-15 biztonsági őr vigyázott arra, hogy a Zónások ne tudjanak dolgozni” – mondta reptéri forrásunk.

„A Zóna irodáiban kikapcsolták az áramot, nincsen internet, faxot sem lehet küldeni, tehát a központtal megszakadt a kapcsolat. Zónás kocsit nem is engednek be a drosztra, lent kell várakozniuk a ketrecben (a reptér melletti parkolóban – a szerk.)” – tette hozzá.

Várható volt

Borítékolható volt, hogy nem lesz zökkenőmentes a váltás. A Budapest Airport október 7-én közölte: felmondta az eddigi megállapodást a Zóna Taxival, és új tendert írt ki a repülőtérről üzemelő taxi szolgáltatásra.

Az új tendert a Főtaxi nyerte, mégpedig azért, „mert megbízható, olcsó és minőségi szolgáltatást ígért” – adta ki közleményben BA. „A Főtaxi olcsóbban dolgozik, mint a Zóna. Körülbelül száz-kétszáz forinttal fuvaronként. Ez nem sok, de mégis olcsóbb” – így a reptéri forrásunk.

A szerződés aláírását követően Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója úgy fogalmazott: „a januárban kezdődő magyar EU-elnökség előtt különösen fontos volt a számunkra, hogy végre megnyugtatóan rendeződjön a repülőtéri taxi szolgáltatás ügye". A Főtaxi a következő öt évben biztosítja a repülőtéri taxi szolgáltatást a Budapest Airport termináljairól.

Nem engednek a ’48-ból

A Zóna Taxi nem nyugszik könnyen bele a vereségbe. Bár októberben a BA egyoldalúan fölmondta a Zónával kötött szolgáltatási szerződést, Veres István a Zóna Taxi tulajdonosa ezt másképp értelmezte. Úgy fogalmazott: „tüzetesen átnéztük jogászainkkal a BA-tól kapott levelet és kiderült, a repteret üzemeltető cég nem felmondta a szerződést, hanem a szerződés 60 nap utáni felmondására hívta fel a figyelmet.”

A Zóna Taxi résztulajdonosa a rendőrségen is megtámadta a Budapest Airport taxitenderét. Szerinte a reptérüzemeltető jogtalanul járt el, amikor előzetes tárgyalásokat folytatott más fuvarszervezőkkel.

A Budapest Airport "megütközéssel fogadta a Zóna Taxi újabb bejelentését" ők ugyanis nem tudnak arról, hogy lenne tartozásuk a Zóna Taxi felé. A Zóna Taxi bejelentését "elterelő hadműveletnek" minősítették, amellyel -a BA szerint- a Zóna Taxi vezetője a Budapest Airporttal szemben fennálló rendezetlen ügyeiről kívánja elterelni a figyelmet.

Áldatlan állapot

Veres István, tulajdonos korábban közölte, nem fogadják el a felmondást, s mivel májusig szerződésük van a Budapest Airporttal, megtámadják azt a bíróságon. Álláspontja szerint így a bírósági döntésig nem kell levonulniuk a reptéri drosztokról.

Így alakulhatott ki a föntebb vázolt szituáció azaz, a barikádozás, matricázás és a biztonsági őrök jelenléte. „Egymás mellett dolgoznak a Főtaxisokkal, de mondták nekik, hogy vegyék le a Zónás cuccaikat, ne reklámozzák magunkat. Vannak még szerződéses utasaik, őket elvileg elvihetik” – mondta reptéri informátorunk.

Veres István ma reggel a helyszínen kijelentette, nem szándékoznak erőszakkal rendezni a jogi vitát, ami a Budapest Airport és köztük zajlik, ugyanakkor nem ismerik el a reptér felmondását.

Ennek megfelelően nem is történt semmilyen atrocitás, ezt a reptéri forrásunk is megerősítette. „Mindenki kultúrátlan viselkedik” - mondta. Ugyanakkor hozzátette: „senki nem tud semmit, olyat is hallottam, hogy péntekig minden kiderül.”

Sztrájk? Átszerződés?

„A Zóna taxisok megmondták, hogy a szerződéses utasokért sem fognak följönni, mert a Veres az a képükbe hazudott heteken keresztül, amikor nagyon jól lehetett tudni, hogy mi lesz itt. Minket tegnap délután is azzal biztattak, hogy nem lesz semmilyen változás” – tájékoztatták a HírExtrát a ferihegyi helyzetről. „Alig áll lent Zónás autó, de akik ott vannak azok is sztrájkolnak. Senkit sehova nem visznek.”

„Már sokan fölmentek a Citadellára, leadni az autójukat és többen át akarnak menni a Főtaxihoz. Egy ember volt, aki mondta, hogy nem akar átmenni, a Zóna Taxi iránt érzett tisztelete miatt” – mondta el a HírExtrának a Zóna Taxi egyik alkalmazottja. „Bejöttek ma dolgozni és nincsen munkájuk. A szerződéses fuvarokkal sem tudják, hogy mi lesz” – tette hozzá.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását