2024. május 5. - Györgyi

Kis-Balaton: harmadfokú a készültség

Harmadfokú a belvízvédelmi készültség a Kis-Balaton déli öblözetében, a Nagykanizsa-Budapest vasútvonalat érintő szakaszon, valamint Zalaapáti környékén, ahol szántóföldeket és erdőket veszélyeztet a belvíz.
2010. december 6. hétfő 12:21 - HírExtra
Laki István közölte: az elmúlt 10-15 évben nem volt ekkora belvíz a Kis-Balaton környékén. Valamennyi szivattyútelep teljes kapacitással működik, naponta 400 ezer köbméter - hóból, esőből származó - vizet szivattyúznak át a Kis-Balatonba. A lefagyás most még "valamit segít a helyzeten", a szivattyútelepek még bírják a terhelést, de ha bekövetkezik az olvadás, várhatóan még rosszabb lesz a helyzet - tette hozzá.

Közlése szerint a szántóföldek Sávoly, Zalaapáti és Esztergályhorváti mellett vízben állnak, az erdőket 30-40 centiméteres víz lepte el, ami a "faállománynak sem tesz jót".

A déli részen a tőzeges talajra épült Nagykanizsa-Budapest vasútvonal és az M7-es autópálya is a veszélyeztetett területen fekszik. A vasúti pálya mindkét oldalán 1-1,5 méter magasan áll a víz, a belvízvédelmi szakemberek mindent megtesznek azért, hogy ne kelljen sebességkorlátozást bevezetni. Az autópályánál is megjelent a belvíz, de ez nem veszélyezteti a közlekedést.

A Kis-Balatonnál a bal parti öblözetben, Zalavár és Sármellék környékén, valamint Keszthely, Hévíz, Alsópáhok és Fenékpuszta területén másodfokú a készültség.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását