2024. május 2. - Zsigmond

Wikileaks: politikai indíttatású hajtóvadászat?

Politikai indíttatásúnak tartja a védence elleni hajtóvadászatot a Wikileaks internetes portál körözött alapítójának, Julian Assange-nek az ügyvédje.
2010. december 5. vasárnap 13:01 - HírExtra
Aggasztó az eset

Mark Stephens a BBC-nek vasárnap adott interjúban úgy fogalmazott, hogy "aggasztják az ügy háttérében meghúzódó, szemlátomást politikai indítékok". Az ügyvéd szerint Assange számos alkalommal megpróbált kapcsolatba lépni az ügyben eljáró ügyésszel, de hasztalan. Attól tart, hogy mihelyt védence a svéd hatóságok kezére kerül, kiadják az Egyesült Államoknak.

A külügyminiszter


Időközben az ausztrál rendőrség is vizsgálatot indított Julian Assange, a WikiLeaks portál alapítója ellen - jelentette be Kevin Rudd ausztrál külügyminiszter. A vizsgálat célja annak kiderítése, hogy az ausztrál állampolgárságú újságíró megsértette-e hazájának törvényeit, s ha igen, bűnvádi eljárást indítható-e ellene. Bahrein fővárosában, Manamában Rudd újságíróknak elmondta, hogy Ausztrália legfőbb ügyésze néhány napja utasította a rendőrséget a vizsgálat lefolytatására. A feltehetően Angliában tartózkodó Assange ellen Svédország kérésére pénteken új nemzetközi letartóztatási parancsot adott ki az Intepol nemi erőszak, továbbá szexuális zaklatás elkövetésének gyanújával.

A 39 éves újságíró - aki híres-hírhedt portálját Svédországban alapította - rendkívül feldühítette az Egyesült Államokat és számos más országot, amelyeket kényelmetlen helyzetbe hozott a most kiszivárogtatott több százezer bizalmas diplomáciai irattal. Az egy hete folyamatosan megjelenő dokumentumok leplezetlen és gyakran kínos pillanatokat okozó bepillantást nyújtanak az Egyesült Államok és szövetségesei külpolitikájába, a diplomáciai kulisszák mögé.

Ausztrália elítél


Az ausztrál külügyminiszter hangsúlyozta, hogy kormánya egyértelműen elítéli a titkos és bizalmas információkat, valamint az államok közötti diplomáciai levelezést engedély nélkül nyilvánosságra hozók cselekedetét. Arra a kérdésre, hogy a hatóságok fontolgatják-e Assange ausztrál útlevelének visszavonását, annyit mondott, hogy bármilyen intézkedést a rendőrség ajánlásainak alapján tesznek meg.

A Sunday Times brit lap értesülései szerint a rendőrség a jövő őrizetbe veszi az ausztrál férfit. Assange ügyvédjein keresztül közölte, hogy nem egyezik bele kiadatásába, s minden jogi eszközt bevetnek a svéd kiadatási kérelem elbuktatására.


Fotó: Skuggen
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását