2024. április 19. - Emma

Médiatörvény: módosítana az MSZP

Kivenné az MSZP a nyomtatott sajtóra és az internetre vonatkozó rendelkezéseket a Fidesz médiatörvény-javaslatának hatálya alól - mondta Lendvai Ildikó szocialista országgyűlési képviselő pénteki sajtótájékoztatóján.
2010. december 3. péntek 17:57 - HírExtra
Erről Lendvai Ildikó és Mandur László szocialista országgyűlési képviselő pénteken sajtótájékoztatón beszélt Budapesten, s kilátásba helyezték: ha nem módosul a javaslat, az MSZP az Alkotmánybírósághoz fordul.

A függetlenséget féltik

Mandur László közölte, hogy az MSZP összesen 88 módosító indítványt nyújt be a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló kormánypárti törvényjavaslathoz.
Hozzátette: a médiafelügyelet rendszerében vissza kell állítani a bírósági utat, hogy ne a "Fidesz-felügyelet alatt álló" hatóság kezében legyen a médiumok számára kiszolgáltatottságot jelentő szankciórendszer.

Mandur László úgy fogalmazott: reméli, hogy a Fidesz hajlandó lesz visszaállítani a sajtó szabadságát és függetlenségét, és megszünteti a pártfelügyeletet a közmédiában.

Lendvai Ildikó azt mondta: 88 módosító indítvány kellett az "újabb szájkosártörvény megszelídítéséhez". Kifejtette: ha a sajtó a közélet, a politika őrkutyája, akkor a Médiatanács az őrkutya őrkutyája lenne az új szabályozás értelmében, márpedig a Fidesz tervezete "mindent megtesz, hogy a kutyából pincsi, az ellenőrző szerv viszont pitbull legyen."

Lendvai Ildikó szerint a Médiatanács a hatósági, rendeletalkotási, a büntető és a finanszírozói szerepeket mind magához vonná. Ezért az MSZP azt szeretné elérni, hogy bírósági jogkör ne illesse meg a testületet, illetve feleznék a sajtótermékekre jogszabálysértés esetén kiróható büntetési tételeket.

Az Unióban sincs példa

Hangsúlyozta: egyetlen európai uniós példa sincs arra, hogy a nyomtatott sajtóra és az internetre ugyanazok a törvények egyformán vonatkoznának. Úgy véli, azért szükséges a nyomtatott sajtó és az internet kivétele a készülő médiatörvény hatálya alól, mert az abban található "gumiparagrafusok" alapján bárki elítélhető. Ezen túl szerinte az is probléma, hogy a tervezet minden egyes műsorszámon számon kéri a kiegyensúlyozottság követelményét.

A szocialista politikus további problémának tartja, hogy a tervezetben közszolgálati feladat lenne a házasság intézményének tiszteletben tartása. "Ilyen értelemben Az aranyember című film sem lenne bemutatható, hiszen Tímár Mihály, a regény figurája nem éppen pozitív hős, nem annyira tartja tiszteletben a házasság intézményét" - mondta.

Az MSZP továbbra is úgy látja, hogy a blogokat is szankcionálná a tervezet, hiszen ma már egy blog is szinte hírportálként működik. Az ellenzéki párt egy másik módosító javaslata eltörölné az egyéni panaszokat és érdeksérelmeket elbírálni hivatott médiabiztos intézményét, és visszaállítaná a panaszbizottságot.

Lendvai Ildikó hangsúlyozta: az, hogy a Fidesz legutóbbi módosító indítványában már lehetne kérni a bíróságtól a médiahatósági döntések végrehajtásának felfüggesztését, nem megoldása problémának.

Ingatlanbiznisz?

Mint elmondta, az MSZP továbbra is paritásos képviseletet képzel el a közmédiumok felügyeleti rendszerében, megszüntetné a "központi híradót" és a közszolgálat gazdasági kiszolgáltatottságát. Kitért arra: a médiavagyon az új szabályozás alapján nem elidegeníthetetlen, "készül az ingatlanbiznisz".

Az ellenzéki politikus hozzátette: ha nem módosul a médiatörvény-tervezet, az MSZP az Alkotmánybírósághoz fordul.

Mandur László az MTI műsorkvótákra vonatkozó kérdésére válaszolva közölte: a törvény erre vonatkozó tételei az uniós szabályozással lesznek összeütközésben. Úgy véli azonban, hogy a magyar gyártású műsorok törvényben megjelenő aránya minimumkvóta. Az MSZP támogatja a magyar előadóművészek megjelenését a médiumokban - hangsúlyozta a politikus.
Forrás: HírExtra/MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását