2024. április 27. - Zita

Offenzíva az egységes balatoni régióért

A Balatoni Civil Szervezetek Szövetsége (BCSZSZ) aggályait fejezte ki amiatt, hogy a Balaton-régió "mostohagyereke" a jövő évi költségvetés tervezetének, és arról döntött pénteki, siófoki közgyűlésén, hogy offenzívába kezd az egységes balatoni statisztikai régió megteremtéséért.
2010. november 26. péntek 22:40 - HírExtra
A 24 balatoni civil egyesületet tömörítő, és hamarosan tíz újabb jelentkezőről döntő BCSZSZ évi rendes közgyűlésén több hozzászóló is sérelmezte, hogy az elmúlt fejlesztési ciklusokban jóval az országos átlag alatt részesült a balatoni kiemelt üdülőövezet az uniós és a hazai fejlesztési forrásokból. Az egyesületi vezetők aggályukat fejezték ki amiatt, hogy a jövő évi költségvetés tervezete nem ad megfelelő keretet a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) számára a balatoni fejlesztésekhez.

A BCSZSZ azt szeretné elérni alapítása óta, hogy az ország statisztikai régióit újrarajzolva egy régióba kerülhessen a Balaton térsége, amely jelenleg csak "kvázi" régióként létezik, valójában pedig három területfejlesztési statisztikai régió peremén fekszik.

Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke "kőkemény, politikamentes civil fellépést" sürgetett az önálló balatoni statisztikai régióért, az elképzeléshez több civil szervezet vezetője csatlakozott. A szövetség határozott fellépésre kéri az ügyben a BFT-t, és megkeresi a témával a térségi európai parlamenti képviselőket is. Ha ez nem vezet eredményre, aláírás-gyűjtési akcióba kezd a szövetség.

A balatoni civilek kompromisszumot keresve megfontolandónak tartják, hogy változtatnak a korábban támogatott elképzelésen, miszerint a 179 települést magába foglaló "kvázi" régió önállóságáért kell küzdeni (az unió elvárásai szerint legalább 800 ezer ember alkothat egy régiót, a balatoni üdülőövezetben pedig csak 280 ezer állandó lakos él). Az újabb terv szerint a jövőben a balatoni térségben érintett Veszprém, Zala és Somogy megye kerülhetne közös régióba, és így oldódhatna meg a tó és az üdülőrégió szétszabdaltságának problémája. A felvetésről a szövetség egyeztetni kíván a három megye vezetőivel.

Szalóki Jenő, a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület tiszteletbeli elnöke kezdeményezte, hogy a balatoni TDM- (Turisztikai Desztinációs Menedzsment) szervezetek egy szövetségbe tömörülve, és akár közösen pályázva képviseljék a jövőben térség turisztikai érdekeit.

Gál Lajos, a szövetség elnöke a további fontosabb célkitűzéseket összegezve elmondta, a BCSZSZ az eddigi részvételi jog helyett döntési pozícióba szeretne jutni a BFT-ben, vagyis lépéseket kíván tenni azért, hogy szavazati joghoz jusson. A szövetség kezdeményezi egy egységes balatoni civil alap megteremtését is, ez a pályázati önerők előteremtéséhez nyújtana segítséget a balatoni civileknek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását