2024. április 27. - Zita

Kormányszóvivő: hangulatkeltés folyik Devecseren

Hangulatkeltés folyik Devecserben, ami nem a kormánynak árt, hanem a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak - így kommentálta a demonstráció szervezésének hírét a kormányszóvivő csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
2010. november 18. csütörtök 14:55 - HírExtra
A devecseriek a kormány vörösiszap-katasztrófával kapcsolatos kártérítési intézkedései ellen akartak tiltakozni, a tervezett demonstrációt azonban a hónap végéig elhalasztották. Csenki Géza, a megmozdulás főszervezője egy szerdai lakossági fórumon elmondta, ha konkrét ígéretet kapnak arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök egy héten belül eljön hozzájuk személyesen, akkor nem tartanak tüntetést.

Nagy Anna kormányszóvivő csütörtöki tájékoztatóján felidézte, hogy a tavaszi, nyár eleji árvíz idején is demonstrációt szerveztek Szikszón, ám kiderült, teljesen felesleges hangulatkeltés történt, hiszen az árvízzel sújtott területeken minden határidőre elkészült.

Szerinte Devecserben is hasonló hangulatkeltés folyik, mégpedig a vörösiszap-katasztrófa érintettjeinek kárára. Mint mondta, a hangulatkeltés a demonstrációt szervező Zöld Baloldal színeiből indult: a szervezet olyan követeléseket fogalmazott meg, amelyeket a kormány e nélkül is a katasztrófa első pillanatától kezdve nyújt.

A kabinet a tragédia helyszínén a kezdetektől fogva mindent megad, amire szükség van - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a kártalanítás ügyében a kormánynak határozott az álláspontja: a leggyorsabban és a legméltányosabban kell végrehajtani. Megjegyezte, az egészségügyi információkat is az első perctől kezdve egészségügyi dolgozók, a helyi önkormányzatok megadják az ott lakóknak.

Nagy Anna az MTI kérdésére a tájékoztató után azt mondta, azt a miniszterelnök dönti majd el, elmegy-e a helyszínre.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője csütörtöki közleményében arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Orbán Viktor rendszeresen tájékozódik Hende Csaba honvédelmi minisztertől és Bakondi György katasztrófavédelmi kormánybiztostól a devecseri vörösiszap-katasztrófa utáni kármentésről és a helyreállítás helyzetéről.

A devecseri demonstráció megtartására benyújtott civil kérelmet a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság kedden az egész megye területén érvényben lévő veszélyhelyzet miatt elutasította, a kérelmezők azonban más helyszínre újabb kérelmet nyújtottak be szerdán.

Toldi Tamás, Devecser polgármestere szerdán fontosnak nevezte az eddigi tárgyalásokon elért eredményeket. Elmondta: azon, hogy a dolgok pozitív irányba haladjanak tovább, nem segít a tüntetés és az erőszak. "Ez a kárpótlás nem ugyanaz, mint az árvíz esetében, és a kormány jó szándéka érezhető" - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását