2020. augusztus 10. - Lörinc

Navracsics Párizsban tárgyalt

A jövő évi magyar uniós elnökség igazságügyi prioritásairól egyeztetett Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter francia kollegájával Párizsban.
2010. november 5. péntek 16:55 - HírExtra
A megbeszélés után a politikus az MTI-nek elmondta, hogy az uniós elnökség előkészítése részeként végiglátogatja az európai fővárosokban az igazságügy-minisztereket. Ennek keretében ismertette párizsi vendéglátójával, Michele Alliot-Marie-val a januárban kezdődő magyar elnökségnek az igazságügyet érintő kiemelkedő feladatait, valamint Párizs fokozott segítségét kérte az olyan ügyekben, amelyeknek az eredete a 2008-as francia uniós elnökséghez köthető.

Ide tartozik például a bírák és ügyészek képzése, amely Navracsics tájékoztatása szerint a 2011. január végén Magyarországon tervezett informális igazságügy-miniszteri tanácsülés egyik fő napirendi pontja lesz.

A másik, a francia elnökség alatt elindult uniós kezdeményezés, amelyet Magyarország tovább akar fejleszteni, az e-justice elnevezésű európai igazságügyi portált érinti. A témában az uniós elnökséghez kötődően áprilisban nemzetközi konferenciát rendeznek Budapesten, amelyre Magyarország kiemelt vendégként várja Franciaországot - mondta Navracsics.

A magyar prioritásokat érintően a miniszterelnök-helyettes kiemelte, hogy Budapest "arra szeretné felhasználni a félévet, hogy az Európai Unió mint jogközösség közelebb kerüljön a polgárokhoz, azaz olyan területeken érjen el előrehaladást, amelyek az európai állampolgárok hétköznapjaiban is jelentős eredményeket produkál".

Ennek jegyében a Lisszaboni Szerződés részét képező emberi jogi chartához való csatlakozás, az alapjogok érvényesülésével kapcsolatos beszámolók megvitatása és elfogadása, valamint a büntető eljárásokban a jogokról és a kötelezettségekről való tájékoztatás európai szintű harmonizálása terén kíván a magyar elnökség előlépéseket felmutatni. A különböző nemzeti állampolgársággal rendelkező európaiak életét megkönnyítő igazságügyi feladatok közül példaként említette Navracsics a hagyatéki eljárások vagy a házassági vagyonjog kölcsönös elismertetésével történő egyszerűsítéseket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Ön szerint mit várhat a világ Donald Trump elnökségétől?
Trump maga az élő dögvész. Háborút, szegénységet, könnyeket...
Valószínűleg a történelem legmegosztóbb amerikai elnöke lesz, jó pár rossz húzással
Semmi különöset, bár nem szimpatikus.
Semmi különöset, bár szimpatikus.
Jónak tartom Trump kinevezését, a világ jó irányba halad.
Biff Tennen már van, de hol marad Marty Mcfly?
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását