2024. május 16. - Mózes, Botond

Oroszország és Lengyelország megegyezett a gázszállításban

Az orosz és a lengyel kormány új gázszállítási egyezményben állapodott meg, és ezzel Nyugat-Európa ellátása is biztosnak látszik Lengyelországon át.
2010. október 17. vasárnap 22:43 - HírExtra
A megállapodás nagy vonalakban már tavaly elkészült arról, hogy növelik az orosz gázexportot Lengyelország számára, és egyetértettek a gáztranzit feltételeiben is a Jamal vezetéken át Németországba, de még nem írták alá a dokumentumokat az EU esetleges monopóliumellenes kifogásai miatt. "Az EU küldöttsége részt vett a mostani megbeszélésekben, és nem emelt kifogást a kormányközi megállapodás ellen" - idézte a lengyel gazdasági miniszterhelyettest, Joanna Strzelec-Lobodzinskát vasárnap a Reuters hírügynökség.

A mostani orosz-lengyel gázegyezmény jövőre lejár. Az új megállapodás évi 10 milliárd köbméter földgáz lengyelországi exportjára szól 2037-ig - a teljes lengyel gázszükséglet jelenleg és 14 milliárd köbméter -, és rendezi a továbbszállítást is Nyugat-Európába.
Korábban az Európai Bizottság úgy vélte, a Gazprom és a PGNiG nem monopolizálhatja a Jamal vezetéket. A Gazpromnál a múlt héten azt mondták, hogy az EU gázipari reformjai miatt bizonytalanabbá válhat Európa ellátása, emlékeztetett a Reuters.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását