2024. április 26. - Ervin

Tarlós: nem tudják finanszírozni Budapestet

Tarlós István szerint állami beavatkozás nélkül nem látszik kezelhetőnek a főváros forráshiánya és adósságállománya. A főpolgármester szerdai, fővárosi sajtótájékoztatóján közölte, hogy Budapest finanszírozhatóságának vizsgálatára az Állami Számvevőszéket (ÁSZ) kérik fel.
2010. október 13. szerda 13:14 - HírExtra
Tájékoztatása szerint erről a kérdésről a jövő héten tárgyalnak Orbán Viktor miniszterelnökkel. Nemcsak készpénz juttatásáról, hanem bizonyos feladatok átvállalásáról is szó lehet - tette hozzá.
Tarlós István (Fidesz-KDNP) azt mondta, hogy a város pénzügyi helyzete rendkívül aggasztó, a napi működés még nincs veszélyben, de a 2011-es költségvetés igen.

Arról, hogy az ÁSZ mikor kezdi a vizsgálatot, a főpolgármester nem nyilatkozott, és nem kívánt pontos számokat közölni a város pénzügyi helyzetével kapcsolatban sem. Hozzátette ugyanakkor, hogy ha állami segítségre szorul a főváros, akkor négy éven keresztül ennek figyelembevételével kell dolgozni.

Mint mondta, a legnagyobb "félelmük" a BKV, amelynek belső eladósodottsága meghaladja a korábban becsült 400 milliárd forintot. Közlése szerint Orbán Viktorral arról is fognak tárgyalni, hogy a BKV-t a MÁV-val, illetve a Volánbusszal együtt a főváros és az állam közösen működtetné. Kitért arra, hogy felvetődött a létszámszűkítés is, és felülvizsgálják, miért dolgozik a BKV-nál ugyanannyi irodista, mint buszsofőr.

A 4-es metró beruházását külön vizsgálják és - mint azt Tarlós István hangsúlyozta - nem akarják leállítani a beruházást. Kérdésesnek nevezte azonban, hogy azt be tudják-e fejezni, mert ma még nem ismert, hogy ehhez elegendő forrással rendelkezik-e a főváros.

Tarlós István kérdésre válaszolva elmondta: kedden megállapodtak Atkári Jánossal majdani szerepéről. A korábbi főpolgármester-helyettes pénzügyi szaktanácsadó lesz, nem lesz az apparátus része és semmilyen politikai vagy döntéshozó szerepe nem lesz. "Nem politikai filozófiákat fog megfogalmazni, hanem a városi pénzügyi helyzetet segít kordában tartani" - közölte a főpolgármester.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását