2022. május 23. - Dezső

"Szépkorú" alkotók műveinek felvonultatása

Egyéni és csoportos kiállítások, performanszok és koncertek is várják az érdeklődőket a 9. Magyar Festészet Napja programsorozat keretében október 11. és 18. között több fővárosi, vidéki és határon túli kiállítóhelyen.
2010. október 7. csütörtök 20:27 - HírExtra
Idén a Magyar Nemzeti Galéria ad otthont a "szépkorú" alkotók műveit felvonultató hagyományos tárlatnak. A Doyenek IX. című kiállítás október 14-i megnyitóján adják át a Magyar Festészet Napja Alapítvány életműdíját, amelyet a 94 esztendős Breznay József festőművész vehet át - közölte Szentgyörgyi József, a tárlat kurátora a programsorozatot beharangozó csütörtöki budapesti sajtótájékoztatókon.

A 70 évnél idősebb mesterek műveit felvonultató tárlaton a látogatók a többi között Paróczi Ágnes, Papp Oszkár, Sváby Lajos, Ezüst György, Klimó Károly és Gyémánt László alkotásait tekinthetik meg. A központi eseményt táncelőadás színesíti, melyet Csontváry Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban című alkotása ihletett.

A Magyar Alkotók Házában csíki és háromszéki festők műveit állítják ki hétfőtől, míg a Semmelweis Szalonban 18-án nyílik a Kortárs szakrális festészet című tárlat. A Róth Miksa Emlékház üvegfestészettel foglalkozó kortárs művészek munkáinak ad otthont, a Fonóban pedig kortárs képzőművészeti kiállítás mellett performansz, táncház, a Magyarpalatkai Banda és a Poros zenekar koncertje várja a közönséget - sorolta Atlasz Gábor, a Magyar Festészet Napja Alapítvány kuratóriumi tagja a budapesti programokat.

A vidéki tárlatokról szólva megemlítette, hogy Győrben, a Cziráki Lajos Kiállítótérben Bráda Tibor festőművész, a szolnoki Damjanich Múzeumban Rippl-Rónai József, a Kert Galériában Tenk László festőművész alkotásait tekintheti meg a publikum. A kortárs alkotók művei Pécs közterein, a régi város falaira kihelyezett nagyméretű pannókon jelennek meg, a szegedi Reök-palota az Élesdi Művésztelep alkotóinak ad bemutatkozási lehetőséget.

Több határon túli kiállítóhely is csatlakozik a programsorozathoz: Csíkszeredán például új helyszínen, a régi magtárból átalakított Siló Galériában csíki és magyarországi festőművészek mutatkoznak be, a tárlat október 22-én nyílik. Dunaszerdahelyen a Kortárs Magyar Galériában az alapító Luzsicza Lajos festőművész emlékének adóznak kiállítással.

A programsorozat részeként idén Kedvenc képem címmel szavazójáték is indul, kedvenc műveire a www.festeszetnapja.hu oldalon voksolhat a publikum október 24-ig.

A DunapArt Művészeti Társaság először 2002-ben hirdette meg a magyar festészet napját, amelyet Szent Lukács napján, október 18-án ünnepelnek. Mint kiáltványukban megfogalmazták: "Legyen ez a nap ezentúl a fény, a színek, a formák és ritmusok, az élő festészet ünnepe".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását