2024. május 7. - Gizella

Szanyi: változás lesz az MSZP-ben

Szanyi Tibor szerint az MSZP szemlélete és működése is gyökeres változáson megy át, amelynek mottója "vissza a gyökerekhez, vissza az emberekhez."
2010. október 5. kedd 16:03 - HírExtra
A kampányfőnök erről annak kapcsán nyilatkozott az MTI-nek kedden, hogy a párt országos elnöksége délután folytatja a pártelnök "Az építkezés éve" című vitairatának tárgyalását. Az MTI úgy tudja, az új elnökség megalakulása óta most először vesz részt a testület ülésén Gyurcsány Ferenc korábbi pártelnök-miniszterelnök.

Mesterházy Attila hétfőn sajtótájékoztatón beszélt arról: fontosnak tartotta, hogy az MSZP elnöksége vasárnap, az önkormányzati választás napján foglalkozzon a párt átalakításával is és tárgyaljanak az erről szóló vitairatról. Hozzátette: az anyagról kikéri a tagozatok, a platformok, a frakció, az országos választmány és párttagság véleményét is.

Szanyi Tibor ezzel összefüggésben az MTI-nek elmondta: a vitairatban jövőképet kívánnak adni a szocialistáknak.

Véleménye szerint a legfontosabb elmozdulás, hogy elvont fogalmak helyett mostanra sokkal világosabb lett a párt öndefiníciója. "Nem valamiféle politikai, társadalmi baloldal, nemzeti progresszió vagy demokratikus államfelfogás pártja vagyunk, hanem a munkájukból élő, dolgozó emberek pártja" - hangsúlyozta.

Hozzátette: olyan képet akarnak adni a társadalomnak, amellyel tudnak azonosulni. Az elvont fogalmak biztosan nem tudnak - vélekedett.

A szocialista politikus a másik újdonságnak a párt közösségi működtetését nevezte. Értékelése szerint az MSZP a tavaszi szétszórtsághoz képest őszre jól összerázódott és sikeres kísérletet tett a csapatszerű működésre.

Szanyi Tibor szerint azok a politikusok, mint például Szili Katalin, akik a régi szellemben úgy gondolják, hogy mint egy világítótorony vonulnak fel s alá, és valaki követi őket, szívük joga, hogy ezzel próbálkozzanak, de az MSZP már nem ilyen. Csapatban alkotjuk meg a programot és hajtjuk végre - jelentette ki.

Kitért arra: az átalakulás folyamata járhat személyi konzekvenciákkal is. Az MSZP nem kíván a jövőben ernyőt adni annak, aki nem tudja felvállalni a dolgozó emberek képviseletét és azoknak sem, akik nem tudnak csapatban dolgozni - közölte.

Álláspontja szerint a jelenleginél sokkal szélesebb körben használni pártszavazás lehetőségét, hiszen ennek segítségével az internet korában akár egy napon belül meg lehet tudni, hogy mi a tagság álláspontja bizonyos dolgokról.

Szanyi Tibor úgy látja, a változások első gyakorlati eredménye az lesz, hogy az üresen tátongó pártirodák valódi közösségi térré fognak válni és az MSZP-nek sokkal több rendezvénye lesz.
Mesterházy Attila

"Az MSZP tennivalói itt és most" alcímű, az MTI birtokába került vitairatában úgy fogalmazott: a következő választásokig az MSZP az ellensúly, a következő választáson pedig a lehetőség pártja lesz. Álláspontja szerint a Fidesz tévútra viszi Magyarországot és az MSZP-nek történelmi felelőssége van abban, hogy élére álljon a demokratikus erők összefogásának. Ez a felelősség határozza meg az elkövetkezendő időszak céljait, feladatait és teendőit a szocialisták számára.

A pártelnök egyebek mellett azt írta, az MSZP új elnöksége akkor tekintheti sikeresnek a munkáját, ha egyre többen vállalják az MSZP-hez tartozást.

A vitairat a feladatok között említette az MSZP jövőképének, küldetésének, alapértékeinek új dokumentumba foglalását, a baloldali programalkotást, a társadalmi kapcsolatok erősítését, szorosabb együttműködést a szakszervezetekkel, a területi hálózat megerősítését, a pártfinanszírozás kiszámíthatóvá tételét, a közéleti klubhálózat fejlesztését, rendszeres kapcsolattartást az értelmiségiekkel, erős kapcsolat kialakítását a fiatalokkal, és az utánpótlás-nevelést.

A szervezeti megújulás jegyében a feladtok közt szerepel a pártfegyelem erősítése is. E szerint az MSZP-ben minden tettnek, cselekedetnek következménye kell hogy legyen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását