2024. április 19. - Emma

LMP: legyen hatékonyabb a műemlékvédelem

A Veres Pálné Gimnázium épületének részeleges bontása ellen szólalt fel az LMP, amely egyúttal hatékonyabb műemléki védelmet is kér a főváros épített örökségének megóvása érdekében.
2010. szeptember 30. csütörtök 11:57 - HírExtra
Az épület mellett tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján Jávor Benedek főpolgármester-jelölt arról beszélt, hogy a neoreneszánsz stílusú ingatlanegyüttes a Fővárosi Önkormányzat és egy kft. közös tulajdonában van. Elmondása szerint a cég korábban már részleges bontási engedélyt kért, de a munkálatok megkezdését a környéken élők kérésére kiadott ideiglenes műemléki védettség megakadályozta. A kiosztott háttéranyag szerint a bontás a régi gimnáziumi épületet érintené, emellett a cég beépítené az udvar egy részét, kivágná az ott álló fákat és "tönkretenné a lakókörnyezetet".

Jávor Benedek kijelentette, az elmúlt két évtizedben azt lehetett tapasztalni, hogy Budapesten pusztulóban van a város egyik legnagyobb értékét jelentő századfordulós, eklektikus épületállomány. Szavai szerint ennek az egyik leglátványosabb példája "belső Erzsébetváros részleges lerombolása". A Veres Pálné Gimnáziumra utalva hozzátette, úgy tűnik, hogy ez nem kerületspecifikus.

A főpolgármester-jelölt leszögezte, sürgős és hatékony intézkedésekre van szükség annak érdekében, hogy meg lehessen védeni a főváros épített örökségét. Szerinte a jelenlegi műemlékvédelmi szabályozás nem elég az épületállomány megóvására. Ehhez szükség volna a fővárosi és a kerületi önkormányzatok részéről egy olyan városrehabilitációs tervre, amely a belső kerületekben a meglevő épületállomány megtartásával és felújításával talál helyet az új beruházásoknak - vélekedett.

Pozitív példaként említette, hogy a Deák Ferenc utca funkcióváltását sikerült az épületek megóvásával végrehajtani.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását