2024. április 25. - Márk

Fidesz: örülnek Lakos meggyanúsításának

Komoly eredménynek tartja a XI. kerületi önkormányzat jogi bizottságának fideszes elnöke Lakos Imre újbudai alpolgármester keddi meggyanúsítását.
2010. szeptember 28. kedd 16:55 - HírExtra
Schneller Domonkos a kerületi önkormányzat épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: örül annak, hogy megtörtént a meggyanúsítás és nagyon bízik benne, hogy ez csak a kezdete valaminek, "hiszen egy megtisztulási folyamatra mindenféleképpen szükség van". A kerületi emberek azt várják, hogy a "mutyis ügyekre" végre kerüljön pont, és találják meg azokat a felelősöket, akik ezeket az ügyeket a politika szintjén elkövették, vagy akiknek a tudtával ezek megtörténhettek.

Schneller Domonkos emlékeztetett, 2007 őszén tett feljelentést a Lágymányos-öböl ügyében.
Az a terület, amellyel összefüggésben a keddi gyanúsítás megtörtént, egy 3,8 hektáros terület a Duna-part közvetlen közelében, a Budafoki úton. Ezt az ingatlant 2006 nyarán a XI. kerületi önkormányzat képviselő-testülete kiigényelte a kincstártól szociális és egyéb közérdekű célokra való hivatkozással, s ezért kapta meg 417 millió forintért, amely kevesebb, mint a fele a terület akkori valós értékének - fejtette ki az ügy részleteit a politikus.

Ezt követően a 2006-os őszi önkormányzati választások előtt egy héttel - folytatta - az újbudai önkormányzat megkapta a területet, és azonnal "átjátszották" egy az önkormányzat százszázalékos tulajdonában álló cégébe, amely rögtön "továbbjátszotta a Leisztinger Tamással közös Öböl XI. Kft.-be".

Ennek során nagyon sok jogszabályt megszegtek - mondta a fideszes politikus, hozzátéve, hogy az ügyben az önkormányzat strómanként járt el, a Leisztinger Tamás-féle cég ugyanis meghitelezte az önkormányzatnak a kincstári vételárat.

Schneller Domonkos számításai szerint minden újbudai ember 80 ezer forintot bukott az "öböl-ügyön".

Véleménye szerint több olyan szála lesz még az ügynek, amelyben politikusok is gyanúba keveredhetnek.

A Központi Nyomozó Főügyészség egy ingatlan tulajdonjogának átruházása kapcsán hivatali visszaélés miatt gyanúsítottként hallgatta meg kedden Lakos Imrét, továbbá ugyancsak keddre idézte gyanúsítotti kihallgatásra Molnár Gyulát, a XI. kerület polgármesterét, de ő nem jelent meg az ügyészségen.

Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője kedden Lakos Imre gyanúsításával kapcsolatban azt mondta: a vagyongazdálkodásért felelős alpolgármester a posztjából fakadó függőségi viszonyt kihasználva a hivatali helyzetével visszaélt, hogy egy kft.-nek előnyt szerezzen.
Kifejtette, a cég a XI. kerületben, a Dombóvári és a Budafoki utak sarkán lévő ingatlant szerette volna megszerezni, mert a környező ingatlanok már a tulajdonában álltak.

Az ügyészség álláspontja szerint a tulajdonjogot az államháztartási törvény előírásait megkerülve juttatták át a gazdasági társaságnak, mivel nem történt nyilvános versenytárgyalás. Mindez a nyomozóhatóság szerint a polgármester és az alpolgármester tudtával történt.

Lakos Imre panasszal élt a gyanúsítás ellen és megtagadta a vallomástételt. Ügyvédje, Papp Gábor az MTI-nek kora délelőtt azt mondta: törvénysértőnek és alaptalannak találják a gyanúsítást. Az ügyvéd különösnek nevezte, hogy egy 2006-os ingatlanüggyel összefüggésben öt nappal az önkormányzati választás előtt gyanúsították meg Lakos Imrét, aki a Lokálpatrióták Újbudáért Egyesület támogatásával indul az egyik egyéni képviselői helyért.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását