2024. április 27. - Zita

Idei sztrájkkronológia

December 17-re a Liga Szakszervezet országos, több ágazatra kiterjedő, határozatlan idejű sztrájkra hívta fel a magyarországi szakszervezeteket, tiltakozásul az egészségbiztosítási reform és a nyugdíjszámítás 2008. január 1-jétől érvényes számítási módja
2007. december 16. vasárnap 12:36 - Hírextra
2007. február 6. - A 850 erőművi dolgozó közül 733-an vettek részt a Mátrai Erőmű Zrt.-nél tartott kétórás figyelmeztető sztrájkban. Az iparágban dolgozók áramdíj-kedvezményének tervezett megszüntetése ellen tiltakoztak a munkavállalók.

2007. március 27-28. - Általános sztrájkot tartottak a péti Nitrogénművek Rt. ammónia-üzemének dolgozói Pétfürdőn, mert a munkáltató nem volt hajlandó tárgyalni béremelési javaslatukról, s elzárkózott a kollektív munkaügyi vitától.

2007. március 27., 31. - Háromórás, majd egynapos sztrájkba léptek Ferihegyen a földi kiszolgáló tevékenységet végző Celebi GH Kft. dolgozói, mert szakszervezetük elégedetlen volt a munkáltató béremelési ajánlatával.

2007. március 30. - A Pick Zrt. pécsi üzemének dolgozói kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak, mert a menedzsmenttel folytatott bértárgyalások nem vezettek eredményre.

2007. április 5-7. A Ferihegyi repülőtéren az eredménytelen bértárgyalás miatt a Celebi GH Kft. dolgozói újabb sztrájkot tartottak.

2007. április 10-12. - A Színházi Dolgozók Szakszervezete sztrájkot hirdetett "a magyar szinkron színvonalának emelése, valamint a szinkronstúdiókban bármilyen feladatot vállalók anyagi és művészi elismerésének javítása" érdekében.

2007. június 6. - 20 városban egyórányi időtartamra bezártak a posták a 2009-re tervezett európai szolgáltatási liberalizáció 2012-re történő halasztását követelve.

2007. augusztus 5. - A Repülőtéri Forgalmi Dolgozók Független Szakszervezete sztrájkot hirdetett meg 16 órától éjfélig, mivel a szakszervezetek 9-10 százalék közötti béremelési követelésével szemben a munkáltató csak 6,2 százalékot javasolt.

2007. október 1. - Figyelmeztető sztrájkot tartottak a debreceni Csokonai Színház műszaki dolgozói, mert a színház vezetői nem tartották be a tavasszal született megállapodást, miszerint a rendkívül alacsony bérű műszakiaknak egyfajta túlóradíjat vagy készenléti díjat fizetnek ki.

2007. október 25. - A Mozdonyvezetők Szakszervezete kezdeményezésére országszerte kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak a mozdonyvezetők, tiltakozva a szárnyvonalak tervezett bezárása ellen, illetve követelve, hogy a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium teljesítse a 2007. július 22-én kötött megállapodásban vállalt kötelezettségét.

2007. október 30. - A Kapos Volán Zrt. autóbuszvezetői reggel öt órától kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak, ezzel tiltakozva az ellen a törvény ellen, amely az autóbuszok típusa szerint eltérően állapítja meg a korkedvezményes nyugdíj jogosultságának időpontját.

2007. november 7. - Országszerte kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak a vasutasok a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) és a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) szervezésében a vasúti szárnyvonalak tervezett bezárása elleni tiltakozásul.

2007. november 20. - Üzemkezdettől kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak egy budai és egy pesti buszgarázs dolgozói a Budapesti Közlekedési Zrt-nél tervezett járatritkítások, az újabb létszámleépítések és munkakörülményeik romlása miatt.

2007. november 21. - A szárnyvonalak bezárása elleni tiltakozásul hatórás sztrájkot tartottak a vasutasok 6 és 12 óra között a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) és a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) kezdeményezésére. Társadalmi Szolidaritás Napja elnevezéssel országos tiltakozó demonstrációt kezdeményeztek a Liga Szakszervezetek az egészségbiztosítási reform és a nyugdíjazási szabályok miatt, s ehhez csatlakozva több ágazatban is sztrájkok voltak, többek között reggel 6 és 8 óra között kétórás munkabeszüntetést tartanak a GYSEV-nél, a Vasi és a Békés Volánnál, s kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak a földi kiszolgálást végző reptéri dolgozók is Ferihegyen.

2007. november 27. - Országszerte sztrájkoltak a Volán-társaságok buszvezetői: üzemkezdettől 7 óráig mintegy 3-4 ezer menetrend szerinti autóbuszjárat nem közlekedett. A munkabeszüntetéssel azt kívánták elérni, hogy az autóbuszvezetők korkedvezményre jogosító ideje ne függjön a vezetett jármű típusától.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását