2024. április 27. - Zita
Tíz év után újra ellátogat hazánkba a Dalai Láma. Szeptember 18-án és 19-én a Papp László Sportarénában hallgathatják tanításait az érdeklődők.
2010. szeptember 17. péntek 10:25 - Tóbiás Gábor
Őszentsége a XIV. Dalai Láma üzenete a magyaroknak, 2006-ból
Magyarok!

Bár népük nagy múltra tekint vissza, a szabadság és a demokrácia terén még fiatalnak számít. A lehetőség mindazonáltal eljött az Önök számára, hogy kibontakoztassák képességieket, és megmutassák a világnak szellemüket, kezdeményezőkészségüket. Ehhez azonban az önbizalom elengedhetetlen. Éppen ezért akármilyen nehéz is, bármilyen akadállyal, nehézséggel néznek szembe, nem szabad, hogy elveszítsék a reményt és az elhivatottságukat. Bizakodónak kell maradniuk!

Egy tibeti mondás úgy tartja: kilenc kudarc kilenc próbálkozást jelent. Biztos vagyok abban, hogy egy ilyen nagy múltú nemzet fényes jövő előtt áll. Kérem, dolgozzanak továbbra is keményen és távlatokban gondolkodjanak! Tartsák szem előtt azokat a nemes célokat, amelyek a közös érdekeket szolgálják! Az emberek sokszor, és ez a politikusokra különösen igaz, elvesznek az apró részletekben. Ez nem helyes. Gondolkodjanak távlatokban! Ez az én tanácsom. Köszönöm.

A Dalai Láma 2006/Prága
Az előadásokra már egy hónappal ezelőtt elkelt az összes jegy. Ez azt jelenti, hogy összesen 22400-an lehetnek ott a Sportarénában hétvégén.

Azoknak sem kell szomorkodnia, akik esetleg nem jutottak jegyhez: előzetes regisztrációt követően az interneten élőben és HD minőségben követhető a kétnapos előadássorozat. A szerverek kapacitása sajnos itt is véges, egyszerre csak tízezren tudják majd nézni az adást.

Ha sem a helyszínen, sem az interneten nem tudjuk megnézni az előadást, akkor sincs nagy baj. „Három kamerával készítenek majd felvételeket, az előadás után pedig egyből meg lehet ezeket vásárolni DVD-n” –mondta Balogh Zsolt, a látogatás egyik szervezője. Viszont nem kell rohanni a felvételekért mivel „feltesszük a teljes előadást valamelyik internetes video-megosztóra. Buddha tanításaiért nem szokás pénzt kérni, ezért kértük is a felvételt készítő céget, hogy a lehető legolcsóbban adják a lemezeket, melyek így 15 euróba kerülnek majd. Ha tehettük volna, akkor az előadásért sem kértünk volna pénzt, csak hát sajnos nem lehet ingyen termet és hangosítást bérelni”- mondta Balogh. A napijegyek egyébként háromezer forintba kerültek, ez volt a lehető legolcsóbb megoldás.

Laikusok is értik

Nem kell a buddhizmusban járatosnak lenni ahhoz, hogy valaki megértse a Láma tanításait. „Mindig az általános emberi érékekről beszél, nem szükséges a buddhista terminológiát ismerni, nem ez lesz a lényeg. A tanításokat mindenki saját magára tudja vonatkoztatni. Azért is nagyon népszerű a Tibeti Láma, mert a laikusok nyelvén beszél" – mondta Balogh Zsolt.

Szombaton egy egésznapos, általános jellegű előadás lesz, amely a buddhista felfogással ismerteti meg a hallgatóságot. Vasárnap délelőtt pedig ún. Csenrézi beavatás lesz: „ez a szeretet és együttérzés áldása, felhívja arra a figyelmet, hogy ez most is bennünk van csak gyakran elnyomjuk magunkban. Ezáltal viszont megerősödik majd a bennünk meglévő szeretet és együttérzés" – mondta Balogh.

Záró programként pedig majd a közönség kérdéseire válaszol Őszentsége. „Akár a helyszínen nézik az előadást, akár az interneten, a hatása ugyanaz lesz. Tőlünk függ, hogy mennyire figyelünk majd oda” – mondta a szerevzőcsapat tagja.

„Őszentsége a Dalai Láma, a szeretetnek és az elfogadásnak a megtestesülése. Ha nem tartana előadást, csak idejönne egy napra, az is hatalmas áldás lenne. A buddhizmus nem egy térítő vallás, mindenki annyit vesz ki belőle amennyit tud, vagy akar. Az előadásokon érdemes „nyitott edényként” részt venni, hogy minél gazdagabban távozhassunk”-vélekedett Balogh.

Budapest új díszpolgára

Őszentsége szombat este találkozik Demszky Gáborral, akitől átveszi Budapest díszpolgári címét. A közgyűlés, az utolsó ülésén (augusztus 26-án), egyhangúlag döntött úgy, hogy a tibeti nép szellemi vezetőjének adományozza a megtisztelő címet.

Szeptember huszadikán (hétfőn) a parlamentbe is ellátogat a Bölcsesség Óceánja, az LMP és az Országgyűlés úgynevezett Tibet-csoportjának meghívására. Őszentsége beszédet mond majd országgyűlési képviselők és más meghívott vendégek előtt, a parlament felsőházi termében. Ezután pedig ellátogat a Közép-európai Egyetemre (CEU), ahol az intézmény diákjaival és oktatóival találkozik majd.

Egyébként a Dalai Láma nem először jár Magyarországon, már hetedik alkalommal jön hazánkba. Először 1982-ben lépett magyar földre, igaz csak átutazóban volt, II. János Pál pápához igyekezett a Vatikánba és egy éjszakát töltött a Magyar Népköztársaság Kormányának vendégházában. Utoljára pedig 2000-ben tette tiszteletét Magyarországon.



Már öt éve meghívták

Őszentsége meghívását öt évvel ezelőtt a Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ kezdeményezte, több buddhista egyházzal és közösséggel együttműködve. Az invitálást még 2006-ban elfogadta Őszentsége képviselője, azonban az utat többször el kellet halasztani. A Dalai Láma egészségi állapota, később a Pekingi Olimpia körül kialakult helyzet, valamint a tibeti zavargások mind-mind közrejátszottak abban, hogy ennyit kellet várni a vallási vezető látogatására.

Az eredeti tervek szerint a magyarországi látogatás után Őszentsége Romániába utazott volna, ahová Tőkés László Református Püspök és a bukaresti Új Európa Egyetem hívta meg. Ezen kívül ellátogatott volna még Nagyváradra valamint, Kőrösi Csoma Sándor szülőfalujába, Csomafalvára. Azonban a Román Köztársaság Külügyminisztériumának a látogatással kapcsolatos erőteljes elhatárolódása miatt Őszentsége irodája nem tartotta időszerűnek a látogatást.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását