2024. április 25. - Márk

Tudomány? Ugyan már!

A fiatalok körében "nem menő" tudományokkal foglalkozni. Ezt egy olyan diák mondta, aki nyáron ezüstérmet szerzett az informatikai olimpián. Az MTA elnöke pedig teljesen egyetértett ezzel a gondolattal.
2010. szeptember 15. szerda 18:06 - Tóbiás Gábor
Hogyan is lehetne menő? A körülöttünk lévő világ nem azt sugallja, hogy legyél művelt, tájékozott. Nem az számít. Legyen szép telefonod, jó cipőd, üvöltsd bele a világba: egyéniség vagyok. Nincs mögötte semmi? Nem baj. Csajozz és pasizz. Szűz vagy még tizennégy évesen? Ultragáz. Legyen pénzed, autód, különben semmit sem érsz. Buli az élet. A többivel ne foglalkozz, majd mások döntenek helyetted. Vegyél inkább valami trendit. Ne kérdezz, ne gondolkodj. Fogyassz!

Olvasni? Könyvet?! Normális vagy??? Az lúzer dolog. Inkább lájkold a profilképem májvipen, hisz’ annyira cukcsy vagyok az új napszemcsiben. Többet ér, mint annak az idiótának a katedrán a teljes ruhatára. Meg nézd csak, hogyan pózolok: Kelemen Annától láttam a tévébe’. Különben is, a médiába’ fogok elhelyezkedni, hivatásos celebként.

Siralmas helyzet

Ezen a hozzáálláson változatni kell, mégpedig gyorsan. A változás helye pedig az iskola lehetne, ahol a diák ébren töltött óráinak jelentős hányadát tölti. Ahol megtaníthatnák arra - bármekkora közhely - hogy a tudás hatalom. No meg arra, hogy merjünk kételkedni, tudjunk gondolkodni.

Ehhez olyan tanáregyéniségek kellenének, akik versenyre tudnának kelni azzal a rengeteg audiovizuális ingerrel, ami diákot éri az iskolán kívül. Egyelőre nemhogy ilyenek nincsenek, hanem a tanárutánpótlás is katasztrofális. Idén például hárman jelentkeztek kémiatanárnak. Az egész országban. De a többi természettudományos tárgyból sem állunk jobban, 4-5 éven belül súlyos tanárhiány lesz ezekből a tárgyakból.

A humán oldalon kicsit jobb a helyzet, de nem sokkal. Mert ugyan többen végeznek, mondjuk történelem tanárként, azonban a körülmények miatt már abban a pillanatban, hogy kiléptek a gyakorlógimnázium ajtaján, máris pályaelhagyóvá válnak. Ezért maradnak olyanok (tisztelet a kivételnek), akik nem biztos, hogy alkalmasak erre a pályára, de jobb híján itt helyezkednek el. Az iskolák meg fölveszik őket, mert nincs más.

A pályakezdő tanárok fizetése nettó 80 ezer forint. Az egyéb körülményekről már ne is beszéljünk. Két kezünk sem elég, hogy megszámoljuk az elmúlt pár évben történt atrocitásokat melyek a tanárokat érték, és ezek csak azok, melyek nyilvánosságot kaptak. Minden arra mutat, hogy épeszű ember nem megy tanítani.

Mi, magyarok mindig is büszkék voltunk Nobel-díjasainkra. Meg arra, hogy mennyire műveltebbek vagyunk, mint például az amerikaiak. Ha viszont nem történik gyors és gyökeres fordulat a tanárok ügyét illetően, akkor nem lesz mire vernünk a mellünket.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását