2024. május 16. - Mózes, Botond

A tavalyi költségvetés furfangos volt

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára szerint sodródás, trükközés jellemezte a 2009. évi költségvetést, amely az eredetileg tervezett 2,8 százalékos hiány helyett 3,9 százalékos deficittel zárt. Cséfalvay Zoltán a 2009. évi büdzsé végrehajtásáról szóló előterjesztés kedden megkezdődött általános vitájában értékelt így az Országgyűlésben.
2010. szeptember 14. kedd 12:23 - HírExtra
Az államtitkár a 2009. évi gazdasági folyamatok közül megemlítette az infláció alakulását, amelynek átlagos mértéke 4,2 százalék volt, majd rátért a foglalkoztatásra, amely 2,5 százalékkal csökkent, s ezzel párhuzamosan a munkanélküliségi ráta 10 százalék fölé emelkedett.

A 2009. évi eredeti költségvetési tervezet még egy százalékos gazdasági visszaeséssel és 2,8 százalékos GDP arányos államháztartási hiánnyal számolt, de a gazdaság 6,3 százalékkal esett vissza, így az előző kormány folyamatosan módosította a hiánycélt is - mondta az államtitkár.

Februárban 3,2 százalékra, májusban 4,3 százalékra, szeptemberben pedig 4,1 százalékra módosult a hiánycél, amely végül a GDP 3,9 százalékára teljesült - tette hozzá.

A 2009. évi államháztartás pénzforgalmi hiányának összege a zárszámadás szerint 1,014 milliárd forint.

"A 2009. évi költségvetést közel 110 milliárd forinttal úgy javította az előző kormány, hogy a 2010. évre eső bevételeket már 2009-ben beszedte, s egy kiadási tételt pedig visszatartott, azzal az elvvel, hogy toljuk át a döglött lovat jövőre" - mondta az államtitkár.

A "trükközés" elemei között említette, hogy az MNV Zrt. az állami vállalatoktól 23 milliárd forintnyi osztalékelőleget vont el, amelyet 2009-ben befizetett a költségvetésbe, s hasonló történt a Magyar Fejlesztési Banknál, amely 12 milliárd forint osztalékelőleget fizettet be.

Harmadik tételként a jövedéki adónál, pontosabban a zárjegyek felhasználásánál történteket sorolta az államtitkár, ahol - véleménye szerint - a 2010. évi jövedéki adóemelés miatt az ügyfelek mintegy 30 milliárd forint összegű zárjegyet már 2009-ben megvásároltak.

Végül az állam egy korábbi években ki nem fizetett áfa-visszatérítési ügyét említette, ahol az illetékes EU-bíróság által megítélt összegből 2009-ben 18,3 milliárdot fizetett ki a költségvetés, miközben 18,8 milliárd forint 2010-re "csúszott át".

"A trükkök ellenére a hiány végül a tervezettnél 1,1 százalékkal, 230 milliárd forinttal nagyobb lett" - közölte.

Cséfalvay Zoltán az államháztartás gazdálkodásának 2009. évi szakszámi elfogadását javasolta, "ami nem azt jelenti, hogy az új kormány egyetért, vagy támogatja az előző kormány gazdasági és költségvetési politikáját".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását