2024. május 16. - Mózes, Botond

A Jobbik megtiltaná, hogy a képviselők más politikai megbízatást is betöltsenek

A Jobbik törvénymódosítással tiltaná meg, hogy az országgyűlési képviselők más politikai posztot is betölthessenek - közölte a párt alelnöke sajtótájékoztatón szombaton Budapesten.
2010. szeptember 11. szombat 12:51 - HírExtra
Novák Előd kijelentette: „a politikusbűnözés úgynevezett törvényesített formáival szemben is fellép a Jobbik, legyen szó a mentelmi jogról intézményéről vagy éppen a politikusi álláshalmozásról".

Szavai szerint nemcsak társadalmi igazságtalanságnak tartják, ha egy politikus több helyről vesz fel főállású fizetést, de úgy látják, hogy az országgyűlési képviselői funkció mellett nem lehet tisztességgel ellátni más feladatokat.

Novák Előd azt mondta: mára már gyakorlattá vált, hogy egy-egy parlamenti képviselő polgármester, megyei közgyűlési tag, települési képviselő, felügyelőbizottsági vagy külsős bizottsági tag is.

Hozzátette: az üzleti életet nem kívánják korlátozni és a képviselőknek lehetőségük van saját vállalkozások indítására, de az ellen fellépnének, hogy több politikai megbízatást is kaphassanak, mert „a képviselőség főállásnak számít”.

Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy első körben a politikusi állásokat vizsgálják, de a következő hetekben arra is felhívják a figyelmet, hogy valaki hány „civil mellékállást” vállal. Szavai szerint ha egy országgyűlési képviselő megmarad ügyvédnek, akkor az még elfogadható.

A politikus azt mondta, hogy javaslatuk hétfőn kerül az alkotmányügyi bizottság elé, „akkor fognak a tárgysorozatba vételéről dönteni, várhatóan elutasítják, hiszen egyetlen ellenzéki javaslatot sem vettek még ebben a ciklusban tárgysorozatba a bizottságokban”. Hozzátette, hogy nem is számítanak másra, mert „a politikusi álláshalmozás tiltása nagyban sérti a politikusbűnözők érdekeit, hiszen mi igenis így nevezzük azokat, akik ezzel a törvényesített formával élnek”.

A kétmilliós bérplafon sem vonatkozik a politikusokra, mert egyes képviselőknek a különböző posztokért kapott fizetései összeadva sok esetben meghaladják ezt az összeget - jegyezte meg.
A képviselő nem mondott neveket, szavai szerint ezt a jövőben teszik majd meg, állampolgári bejelentés alapján.

Közölte: ezek között a politikusok között kisorsolnak majd egy, a sajtótájékoztatón is bemutatott Superman-jelmezt.

A Jobbik kötelezően bevezette, hogy a párt országgyűlési képviselői nem tölthetnek be más politikai állást, még külsős bizottsági tagok sem lehetnek - mondta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását