2024. április 29. - Péter

Náci zene és ellenzene

A fiatalokat ingyenes válogatáslemezekkel megkörnyékező neonáci NPD próbálkozására válaszul közös albummal állt elő 18 neves német popzenekar és szólista. A lemezt Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter mutatta be egy középiskolában a brandenburgi Hennin
2008. április 10. csütörtök 07:52 - Hírextra
Steinmeier szerint az ország jövőjét az határozza meg, ami az iskolákban történik. "Itt dől el, hogy a következő generáció kiáll-e a szabadság és a demokrácia mellett és az intolerancia, a rasszizmus, a diktatúra ellen."

Az idegenellenes és antiszemita jelszavakat hangoztató NPD már két tartományi parlamentbe bejutott. Demagóg, populista politikájával elsősorban az egykori NDK területén - például Brandenburgban - ér el sikereket. Betiltásáról 2003 óta heves vita folyik. A párt az utóbbi időben az iskolákban ingyen osztogatott úgynevezett Schulhof - iskolaudvar - lemezekkel próbál új támogatókat szerezni.

Erre válaszul készült a Starke Stimmen gegen Rechts (kb. hangosan a szélsőjobb ellen) című CD a több mint 350 lemezkiadót és zenei vállalkozást tömörítő Országos Zeneipari Szövetség (BVMI) gondozásában.

A 18 zenekar és művész között ott van például a berlini Seed, amely többször koncertezett már Budapesten, illetve a Tote Hosen, a német punk állócsillaga, a Beatsteaks és a Sportfreunde Stiller, Joy Denalane német-dél-afrikai énekesnő felvételén pedig közreműködik Lupe Fiasco, az amerikai hiphop új generációjának legnagyobb sztárja.

A lemezből 50 ezer példányt nyomnak és ingyen osztják szét az iskolákban. "A dalok ugyanolyan sokszínűek, egyéniek és érdekesek, mint a hallgatóik. Különböző kultúrákat képviselnek és így együtt félreérthetetlen állásfoglalást jelentenek a szélsőjobb ellen" - mondta Dieter Gorny, a BVMI elnöke a külügyminiszterrel közösen tartott henningsdorfi bemutatón.

A neonácik egyébként nem most fedezték fel a popzenét mint ideológiájuk népszerűsítésének eszközét. Csak Brandenburgban 26 aktív NPD-közeli zenekart tart számon az alkotmányvédelmi hivatal (a belső titkosszolgálat), és Henningsdorfban különösen erős a neonáci mozgalom.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását