2024. május 20. - Bernát, Felícia

Csapatkivonást követel a Jobbik

A Jobbik országgyűlési határozati javaslatot nyújt be, amelyben a magyar katonák Afganisztánból történő azonnali kivonását kéri a kormánytól.
2010. augusztus 28. szombat 13:38 - HírExtra
Gyöngyösi Márton, a párt frakcióvezető-helyettese szombaton, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett: a Jobbik által korábban több ízben is kezdeményezett lépést egy újabb, az ázsiai országban szolgáló magyar katona sajnálatos, hét elején történő halála teszi ismét aktuálissá.

Hozzátette: Magyarországnak semmilyen érdeke sem fűződik az afganisztáni háborúhoz, főleg úgy nem, hogy a Bajnai-kormány a gazdasági válság ellenére 15 milliárd forintos felajánlást tett a misszió megbízatásának meghosszabbítására, illetve létszámának megnövelésére.

A politikus szerint a nemzetközi és a hazai sajtó egyre aggasztóbb hírekről számol be Afganisztánból, a magyar csapatok székhelyéül szolgáló Baglán tartományban pedig különösen gyorsan romlik a helyzet.

Kiemelte: a magyar csapatokat, a támaszpontjuktól mindössze 20 kilométerre ért legutóbbi támadás is arra világít rá, hogy a magyar katonák biztonságát a "táboruktól kőhajításnyira" sem lehet garantálni.

A jobbikos képviselő hazugságnak nevezte a kormány azon érvelését, hogy Magyarország nemzetközi szerződésekből fakadó kötelezettségének eleget téve vesz részt az afganisztáni misszióban.

Gyöngyösi Márton szerint ilyen kitétel egyetlen nemzetközi szerződésben sem szerepel, a NATO-tagság ugyanis Magyarországot nem teszi kötelessé minden egyes nemzetközi szerepvállalásban való részvételre, azt az ország maga választhatja meg.

Gyöngyösi Márton cinikusnak nevezte az LMP hozzáállását az afganisztáni szerepvállaláshoz, szerinte ugyanis a párt a "hippi korszak egy újabb jelenségét hívta életre" az "erőszakmentes kabinetjének" létrehozásával.

Megjegyezte: a Jobbik határozati javaslata azt az "1848-ban is megfogalmazott gondolatot fogalmazza meg, hogy a honvédelem a hon védelmét jelentse", amit "itthon, magyar földön" kell megtenni. A képviselő szerint a magyar biztonságpolitika szempontjából Afganisztán helyett inkább a Balkánon kellene szerepet vállalni a magyar honvédségnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását