2024. május 18. - Erik, Alexandra

Csökkent a mangroveerdők területe

Az eddig becsültnél 12 százalékkal kisebb a világ mangroveerdőinek területe.
2010. augusztus 18. szerda 18:07 - HírExtra
Minderről az amerikai földtani intézet (USGS) és a NASA új műholdképei szolgáltak bizonyítékkal.
Ezek szerint jelenleg 137 760 négyzetkilométernyi területet borít mangroveerdő, ez 12,3 százalékkal kevesebb mint eddig gondolták - derült ki a Global Ecology and Biogeography című tudományos folyóiratból. Ez a terület Bajorország kétszeresének felel meg.

A mangroveerdők fákból, pálmákból és cserjékből állnak, és az Egyenlítő mentén, a szubtrópusi éghajlati övben nőnek. Jól alkalmazkodnak az extrém környezeti körülményekhez, a magas sótartalomhoz és a pokoli hőséghez is.

Az emberi tevékenység, valamint a gyakori viharok azonban egyre inkább megtizedelik ezeket az erdőket, amelyek ma már gyorsabb ütemben pusztulnak, mint az esőerdők és a korallzátonyok.
Napjainkra csak a korábbi területek felét borítja mangroveerdő, és ezek közül sok rossz állapotban van - mondta Chandra Giri, az amerikai földtani intézet kutatója.

A mangroveerdők védelmet nyújtanak a partoknak a tornádók és a cunamik ellen, ezért nagyon fontos szerepük van - mutatott rá a szakember.

A megmaradt mangroveerdők 118 országban terülnek el, ezek 42 százaléka Ázsiában van, Afrikában 21, Észak- és Közép-Amerikában 15, Óceániában 12, Dél-Amerikában az erdők 11 százaléka található.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását