2024. május 2. - Zsigmond

Kalandtábor nyílt a fogyatékosoknak

Fogyatékosoknak nyílt kalandtábor a Vlagyivosztoktól 8 kilométerre, a Nagy Péter-öbölben lévő lévő Klikova lakatlan szigeten.
2010. augusztus 15. vasárnap 14:36 - HírExtra
A táborban nincs állandó orvosi felügyelet, a családtagok sem ápolják a betegeket, akik így teljesen maguk között maradva hódolhatnak egyebek között a búvárkodásnak és a jetsíelésnek.
A szigeten fákon, csipkebokrokon és gombákon kívül más nincs, csak a tábor sátrai. De alig egy-egy kilométerre van két lakott sziget, innen hozzák a tábor dolgozói a vizet, az élelmiszereket és ott töltik fel a búvárfelszerelések oxigénpalackjait.

Az állandó orvosi felügyelet hiányában mindenki magával hozza a gyógyszereit, de azért rendszeres időközökben felkeresi a tábort orvos, és ha netán baj lenne, segít a helikopteres mentőszolgálat.

A táborban minden fogyatékos üdülhet, mindössze mintegy 21 ezer forintnak megfelelő összeget kell fizetnie azért, hogy a tábor motoros kishajója a helyszínre szállítsa.

A különleges tábort az orosz lapok szerint a 36 éves Artyom Mojszejenko szervezte meg, aki 14 éve fogyatékos. Ő szedte össze barátai segítségével a nem éppen olcsó felszerelést, és ő megy a szárazföldre az új vendégekért. A motoros kishajó vezetését és a búvárkodást már fogyatékosként sajátította el.

Az üdülők többsége leginkább azt élvezi, hogy fürödhet a tengerben, mert ezt többnyire nem teheti meg a tengerparton, ahol a tolókocsi nem jut el a homokos parton a vízig, és nemigen akad, aki segítene kiszállni és visszajutni a tolókocsiba.

A klikovai táborban azonban külön erre a célra felvett dolgozók segítenek mindenben.
A legtöbb üdülő 3-5 napra jön, de van, aki egy hónapig marad, és mindenki ingyenesen élvezheti a lehetőségeket.

A Primorjei (Tengermelléki) terület kormányzata hajlandó lenne anyagilag támogatni a tábort, ehhez azonban megfelelő engedélyeket és tanúsítványokat kellene beszerezni, Mojszejenko szerint azonban annyi törvény és jogszabály védi a fogyatékosok egészségét és jólétét, hogy szinte lehetetlen a követelményeket teljesíteni, és ezzel a szükséges papírokat beszerezni. Ezért továbbra is maga szándékozik gondoskodni a különleges táborról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását