2024. április 28. - Valéria

Kövér László végre házelnök!

Tegnap még kellett egyet aludni, de ma már megnyugodhatunk: Kövér László az új parlament második házelnöke. Kövér László kérlelhetetlen szókimondása, konstans méretű arcszőrzete, illetve a Fideszen belüli relatív önállósága nem hagy kétséget alkalmassága felől.
2010. augusztus 6. péntek 07:41 - Gyülvészi András
Testületileg kimondott tagadószó

Kövér Lászlót július 22-én választotta meg az Országgyűlés. Ez a rendszerváltás óta mindenképpen úttörőnek számít, hiszen nem fordult elő, hogy egy képviselőcsoport egésze elutasítson egy jelöltet, és ha ez nem lenne elég, a szocialisták frakcióvezető-pártelnöke nem is gratulált. Persze Kövér Lászlót ismerve talán nem túlzás azt gondolni, hogy ennek külön örült a házelnök úr, és még hálát is adott a történelem urának, amiért elmaradt a politikatörténeti kézfogó Mesterházy Attilával.

Székfoglaló

Az elődről szólva megemlítendő, Schmitt Pál talán addig sem ült a házelnöki székben, hogy a trón párnázata hozzáidomuljon ülepéhez. Ez minden bizonnyal hasznos Kövér László számára, legalább nem kell tomporkompatibilitási problémákkal küzdeni az első időkben.

Kövér László a rendszerváltás előtt
1983 óta a szakkollégiumi mozgalom tagja, 1984-ben a Bibó István Szakkollégium tagja, majd nevelőtanára, emellett a Századvég című folyóirat szerkesztője volt. Az egyetem elvégzését követően pár hónapig az MSZMP Központi Bizottsága Társadalomtudományi Intézete ifjúságkutató csoportjának munkatársa volt. 1987 és 1988 között Soros-ösztöndíjas.
1986. február-szeptember között az MSZMP KB Társadalompolitikai intézet munkatársa volt.
1988. novemberében a frissen alakult MISZOT (Magyarországi Ifjúsági Szervezetek Országos Tanácsa) alelnöke lett; a másik MISZOT alelnök Gyurcsány Ferenc volt. A szervezetben nem választottak elnököt, a kollektív vezetést a választmány látta el.
1988-ban a Fidesz alapító tagja, 1990-ig az országos választmány tagja is. Részt vett az Ellenzéki, ill. Nemzeti Kerekasztal-tárgyalásokon. (Wikipédia)
Külön haszon, hogy nem az előd súlyos árnyékának elviselhetetlen terhe alatt kell dolgozni, hiszen Schmitt Pál házelnöki ténykedése jóindulattal sem nevezhető maradandónak, de legalább kiérdemelte a megtisztelő palotalakó címet, így helyet hagyva Kövér Lászlónak.

Osztályfőnök

Felmerül a kérdés, vajon mivel is foglalkozik egy házelnök. Mert addig világos, hogy „Gondoskodik az Országgyűlés tekintélyének megóvásáról, az Országgyűlés rendjének és biztonságának fenntartásáról, valamint az Országgyűlés munkájának megszervezéséről. (HSZ 19. § (1) bek.)”, De ennek tartalmát nehéz definiálni. Ezek alapján talán olyan ő, mint egy osztályfőnök az alsó tagozatban. Megrendszabályozza a rakoncátlankodó képviselőket, akik össze-vissza kívánnak felszólalni és nem jelentkeznek pisilés előtt.

Nemes célok

Kövér László az MTI-nek adott interjújában vázolta fontosabb célkitűzéseit, amik kábé összhangban is vannak egy leendő osztályfőnök elképzeléseivel. Ezek között természetesen előkelő helyen szerepel a 2014-ben megalakuló kisebb parlamentnek írandó új házszabály előkészítése, ám ennél is becsülendőbbek azok a várható intézkedések, amelyeket a Ház munkáját befolyásoló egyéb tényezők terén szeretne alkotni. Egészen konkrétan kezdeni akar valamit a dohányzással, a parkolással, a beléptetéssel és az ülésteremben történő mértéktelen üdítőfogyasztással. Érdekes módon pont ezekre és a füstbombákra kell figyelni egy futballrangadó megrendezésekor is.

A várható szabályozások sorából kiemelkedik a parlamenti dohányzás lehetőségének újragondolása, mert ha Kövér úr elérné a zéró toleranciát, akkor elmondhatnánk, hogy a mi Országunk Háza füstmentességben utolérné az aluljáróink színvonalát, hiszen a föld alól pont tegnapi hatállyal tiltották ki a füstölgőket. Most aggódhatnak a képviselők is.

Az üdítők ülésteremből való kiszorítását pedig nyilván a nemzet egésze támogatja a nemzeti együttműködés nevében. Mégsem méltó az a Tisztelt Házhoz, hogy kólaszagú böffentések között fogadjanak el kifüggesztendő nyilatkozatokról szóló törvényeket, és egyébként is helyesebb, ha visznek a képviselők magukkal kis kóstolót a pálinkafőzés liberalizációjának eredményéből.

Egy tagkönyv mind fölött

Bárhogy is lesz, abban biztosak lehetünk, hogy Kövér László autonóm házelnök lesz. A köteles beszédén elúszott választás után sem mozdíthatta ki senki a pártból, így nyilván most sem lesz egyszerű báb. Ezt támasztja alá az is, hogy Kövér László birtokában a Fidesz-tagok autóskártyájának Porschéja, az egyes számú párttagkönyv.

Mi minden esetre jó munkát és kitartást kívánunk Kövér Lászlónak, az új parlament második házelnökének!
***

Egy ködös multból származó videóval szeretnénk felidézni azokat a pillanatokat, amikor magával Gyurcsány Ferenccel ült egy asztalhoz Kövér László.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását