2024. május 16. - Mózes, Botond

Áradás: százan biztosan odavesztek

Legalább száztíz ember halt meg és több ezren váltak hajléktalanná a Pakisztán északnyugati részét és Kasmír tartományt érintő felhőszakadásban - jelentették hivatalos források csütörtökön.
2010. július 29. csütörtök 22:20 - HírExtra
Évtizedek óta ez a legsúlyosabb áradás a térségben. Magas rangú pakisztáni illetékesek megerősítették, hogy az elmúlt két napban 91 ember halt meg az esőzésekben az ország északnyugati részén, a kormányfő pedig egy sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a felhőszakadásban csütörtökön legalább 22 ember vesztette életét és több, mint harmincan sebesültek meg a pakisztáni Kasmírban.

Az ország északnyugati területein egy újonnan épített gát is összeomlott, az ENSZ adatai szerint pedig mintegy ötezer ház került a víz alá ebben a régióban. Az eltűnt személyek között van kilenc kínai munkás is, további kétszáz kínai pedig a víz fogságába esett az esőzések során.

A pakisztáni hatóságok elmondása szerint helikopteres mentőakciókra nincs lehetőség a rossz idő miatt, s csak 48 mentőcsónakot tudnak használni a kimenekítéshez. Az időjárás-jelentések szerint az elkövetkezendő 24 órában is folytatódnak majd az esőzések, de alacsonyabb intenzitással.

Múlt héten az ország délnyugati területeit érintő áradásokban legalább 41-en haltak meg és több ezer ember otthonát mosta el az eső. Egy csütörtöki ENSZ-jelentés szerint mintegy 150000 embert érintett a múlt heti árvíz.

Az országban a termést is tönkretették az esőzések. Az ENSZ állítása szerint a humanitárius szervezetek megpróbáltak megfelelő módon reagálni a katasztrófára, de az esők sok utat járhatatlanná tettek és megnehezítették a szükségletek felbecsülését is.

Utoljára 2007-ben sújtották komoly áradások Pakisztán déli-délkeleti régióit, akkor kétszázan haltak meg és közel 1,6 millió embert érintett a katasztrófa. Az egyik északnyugat-pakisztáni tartomány hírközlési minisztere pedig azt mondta: ez a mostani a legsúlyosabb áradássorozat a térségben 1929 óta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását