2024. április 25. - Márk

Lopott mobil adatbázi készül

Lopott mobiltelefonokról készítenek adatbázist Nagy-Britanniában, miután a bűnözők évente százezer "újrahasznosított" mobilt értékesítenek. Az ellopott mobiltelefonokat - amelyek illegális csatornákon keresztül átlagosan 40 font (közel 14 ezer forint) körüli bevételt hoznak - általában külföldön értékesítik, ahol a készülékek a letiltás ellenére is működnek.
2010. július 23. péntek 20:48 - HírExtra
A kormányzati szervek a rendőrséggel és a mobiltelefon-társaságokkal együttműködve létrehozták a nemzeti mobiltelefon-jegyzéket, amely három adatbázisból: a letiltott telefonok listájából, a rendőrség lopott készülékekről készült nyilvántartásából és az önkéntes alapon működő Immobilise tulajdonjog-ellenőrző listából áll - olvasható a BBC hírportálján.

Az új jogszabály szerint a használt készülékekkel foglalkozó vállalkozásoknak az adatbázisokban ellenőrizniük kell a mobiltelefonok sorozatszámát, vagy az IMEI-számát (International Mobile Equipment Identification), azaz a telefon egyedi azonosító jelét. Az iparág 90 százalékát lefedő húsz vállalat már csatlakozott a rendszerhez - közölte a belügyminisztérium.

A készülékeknek mintegy 90 százalékát lopás után 48 órával már letiltják, azonban ezek a készülékek Nagy-Britannián kívül még számtalan országban használhatók maradnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását