2024. április 29. - Péter

Választási botrány Békéscsabán

Az MSZP békéscsabai elnöksége szerint a helyi választási iroda a Fidesz megrendelésére, a szavazatok maximalizálása érdekében módosította a városban az egyéni képviselőjelöltek választókerületeinek a határait.
2010. július 20. kedd 17:29 - HírExtra
Az erről szóló, az MTI-hez kedden eljuttatott közleményük szerint az új körzethatárok kialakítása, vagyis az egyéni körzetek számának 16-ról 12-re csökkentése során "nem a józan ész, hanem a politikai megfontolások kerekedtek felül, és ennek a döntésnek a vesztesei a választópolgárok lesznek".

Az elnökség több választókerület kialakítása során azt tapasztalta, hogy az új kijelölés "a földrajzi, a lakóterületi és lakástípus szerinti, valamint a demográfiai megoszlás tekintetében aránytalan, így nem lesz lehetőség a körzetek teljes körű és hatékony képviseletére". A grémium ezért a Békés Megyei Területi Választási Irodánál kifogást emelt a békéscsabai döntéssel szemben, ám azt a testület elutasította.

Szvercsák Szilvia, Békéscsaba jegyzője, egyben a helyi választási iroda vezetője az MTI érdeklődésére azt közölte, hogy az új körzetek kijelölése a hatályos törvények és alapelvek maximális figyelembevételével történt meg. Emlékeztetett arra, hogy korábban egy-egy választókörzetben 1.300 főtől 5.000 főig terjedt a választópolgárok száma, az új felosztás viszont lényegesen arányosabb, átlagosan 4.000 főtől 5.500 főig terjed.

A jegyző mindemellett méltatlannak tartja a szocialisták támadását, mert - mint közölte - a polgármesteri hivatalt nem lenne szabad a politikai csatározások színterévé tenni, illetve felhasználni arra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását