2023. február 7. - Tódor, Rómeó

Győzött a Danubius és a Sláger

Minden érintett fél saját győzelmeként értékelte a Fővárosi Itélőtábla ítéletét, amely a Danubius Rádió Műsorszolgáltató Zrt. és a Sláger Rádió Műsorszolgáltató Zrt. által az Országos Rádió És Televízió Testület (ORTT) ellen indított perben született.
2010. július 14. szerda 18:54 - HírExtra
20:25

Az ORTT az ítélet után kiadott közleményében úgy fogalmazott, hogy "a Fővárosi Ítélőtábla 2010. július 14-én a Danubius Rádió Műsorszolgáltató Zrt. és a Sláger Rádió Műsorszolgáltató Zrt. által pályázati eljárás szabályainak megsértése és szerződés érvénytelenségének megállapítása iránt indított perben ítéletet hozott".

Az Ítélőtábla az elsőfokú bíróság januárban született döntéseit mindkét ügyben teljes egészében helybenhagyta, és a felpereseket ismét jelentős összegű perköltség megfizetésére kötelezte - tették hozzá.

A közlemény azt emelte ki, hogy a bíróság elutasította a nyertes pályázókkal megkötött műsorszolgáltatási szerződések semmisségének megállapítását, azok haladéktalan felmondását, illetve az eredeti állapot helyreállítását. Elutasította a bíróság azt a kérelmet is, hogy állapítsa meg: az ORTT jogellenesen írta ki a pályázatot.

Az ORTT szerdai közleménye arra is kitért, hogy testületük abban az egy kérdésben, amelyben a bíróság a felperesek keresetének helyt adott, felülvizsgálati kérelemmel fordul a Legfelsőbb Bírósághoz.

Az ítélőtábla - az elsőfokú ítéletet helybenhagyva - abban adott helyt a Danubius és a Sláger Rádió keresetének, hogy az ORTT jogellenesen járt el akkor, amikor az alaki vizsgálat során nem utasította vissza az Advenio Zrt. és az FM1 Zrt. pályázatát.

A rádiókat képviselő ügyvédi iroda vezetője, Szecskay András szerdán azt közölte az MTI-vel, hogy "a Danubius Rádió és a Sláger Rádió jogerősen pert nyert" az ORTT ellen. A bíróság nem kötelezhette az ORTT-t a szerződések felmondására, de az indoklásokban megállapította, hogy - mivel a szerződést nem lehetett volna megkötni - a médiahatóságnak kötelessége felmondani az FM1-gyel és az Advenio Zrt.-vel kötött szerződéseket - értelmezte az ítéletet. Úgy fogalmazott, a Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság ítéleteit mind a Sláger Rádió, mind a Danubius Rádió tekintetében.

A Neo FM rádió képviseletében az FM1 Zrt. tulajdonosa, az econet.hu közleményében kifejtette, hogy az FM1 Zrt. megnyugtatónak tartja a Fővárosi Ítélőtábla ítéletét, amellyel a Sláger Rádió Zrt. keresetét "legnagyobb részben elutasították", és az alpereseknek mintegy hárommillió forintos másodfokú perköltséget ítéltek meg. Hozzátette: az ügyben felülvizsgálati kérelmet nyújtanak be a Legfelsőbb Bírósághoz.

A közlemény hangsúlyozta: a szerdai döntés helybenhagyta Fővárosi Bíróság januári első fokú ítéletét. "Így jogerőssé vált, hogy a bíróság elutasította az FM1 Zrt. és az ORTT közötti műsorszolgáltatási szerződés érvénytelenségének megállapítását."

Az FM1 Zrt. álláspontját kifejtő közleményben kiemelték: a bíróság jogerősen elutasította az eredeti állapot helyreállításának kimondását is, amelyre egyébként szerintük nincs is jogi lehetőség. A Sláger Rádió pervesztességét mutatja az a tény is - írták -, hogy az első fokon megítélt mintegy nyolcmillió forintos perköltség után további hárommillió forint másodfokú perköltséget kell kifizetnie az alperesek (ORTT, FM1 Zrt.) és a perben beavatkozóként részt vevő Advenio Zrt. részére.

A Class FM-nek érvényes műsorszolgáltatási szerződése van - reagált Pakots Zsolt, a Class FM vezérigazgatója az MTI megkeresésére -, és ennek iránymutatásai szerint látják el feladataikat.
Michael McNutt, a Danubius Rádió magyarországi képviselője az MTI-nek úgy nyilatkozott: mivel az ORTT a parlament által felügyelt szerv, nincs ok arra, hogy ne kötelezze az ORTT-t a jogerős végzés betartására, vagyis a nyertes pályázókkal, az FM1-gyel, illetve az Advenióval aláírt szerződés felmondására.

Kiemelte, hogy a Danubiust tulajdonló Mezzanine Capital Management és a Sláger többségi tulajdonosa, az Emmis Communications nemzetközi fórumokon készül jogorvoslatot keresni.
Tavaly október vége óta az ORTT döntése alapján az FM1 konzorcium és az Advenio Zrt. üzemeltetheti a következő hét évben a két országos vételkörzetű, korábban a Sláger, illetve a Danubius Rádió által használt frekvenciát. Az új rádiók Neo FM és Class FM néven sugároznak.
Az ORTT Fidesz, KDNP és MSZP által delegált tagjai 2009. október 28-án tartott ülésükön egyhangúlag ítélték oda a két műsorszolgáltatási jogosultságot, miután az SZDSZ által delegált Timár János jelezte: nem vesz részt a döntéshozatalban. A Sláger Rádió rögtön bejelentette, hogy a döntés miatt bírósághoz fordul, Kóka János SZDSZ-frakcióvezető pedig vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte.

A döntés utáni napon Majtényi László, az ORTT elnöke bejelentette, hogy lemond tisztségéről a frekvenciapályázat körül történtek miatt.

A Fővárosi Bíróság január 19-én hirdetett határozatot a Sláger Rádió kontra ORTT, FM1 perben. A szóbeli indoklás szerint az ORTT jogellenesen fogadta be azt a frekvenciapályázatot, amelynek eredményeként az FM1 konzorciummal kötöttek műsorszolgáltatási szerződést. A bíróság szerint jogellenes volt, hogy az ORTT nem zárta ki alaki érvénytelenség miatt az FM1-t, hanem pályázatát érdemben elbírálta, és vele szerződést kötött. Az FB az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kérelemnek nem adott helyt.

Január 5-én hasonló, nem jogerős döntést hozott az FB a Danubius Rádió kontra ORTT, Advenio perben. Az FB szóbeli indoklása annyiban helyt adott a felperes érvelésének, hogy a pályázat alaki érvénytelensége - a pályázó tulajdonosi szerkezete - miatt jogsértő volt, hogy az ORTT nem zárta ki az Advenio pályázatát, hanem elbírálta, nyertesnek hirdette ki, és szerződést kötött vele.

19:30


A bíróság nem kötelezhette az ORTT-t a szerződések felmondására, de az indoklásokban megállapította, hogy - mivel a szerződést nem lehetett volna megkötni - a médiahatóságnak kötelessége felmondani az FM1-gyel és az Advenio Zrt.-vel kötött szerződéseket.

Mint mondta, a Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta az elsőfokon eljárt Fővárosi Bíróság ítéleteit mind a Sláger Rádió, mind a Danubius Rádió tekintetében.

A Fővárosi Bíróság január 5-én hirdette ki nem jogerős döntését a Danubius Rádió kontra ORTT, Advenio perben. Az FB helyt adott a felperes érvelésének, hogy a pályázat alaki érvénytelensége miatt jogsértő volt, hogy az ORTT nem zárta ki az Advenio pályázatát, hanem elbírálta, nyertesnek hirdette ki, és szerződést kötött vele.

Az FB néhány nappal később, január 19-én hirdetett határozatot a Sláger Rádió kontra ORTT, FM1 perben, és ebben úgy foglaltak állást, hogy az ORTT jogellenesen járt el, amikor nem zárta ki alaki érvénytelenség miatt az FM1 konzorcium pályázatát, hanem a pályázatot érdemben elbírálta, és vele szerződést kötött.

A vitatott pályáztatás során az addig a Sláger által használt frekvenciát a Neo FM koncepciójával pályázó FM1 Konzorcium, a Danubius hullámsávjának használati jogát pedig az Advenio Zrt. által működtetett Class FM nyerte el a következő hét évre.

Szecskay András elmondta: az ítélőtábla "minimálisan" megváltoztatta ugyan az elsőfokú ítéletek indokolását, de az "nem érinti a lényeget", az ítélőtábla ugyanazt a gondolatmenetet, logikai érvelést és jogi megoldást látta elfogadhatónak, mint ahogyan az ügyeket az FB megítélte.

Mint mondta, mindkét ügyben megállapította az immáron jogerős bírói ítélet, hogy az ORTT jogsértően járt el, amikor a Sláger Rádió frekvenciáján az FM1, a Danubius Rádió frekvenciáján az Advenio Zrt. pályázatát nem zárta ki és szerződést kötött a két pályázóval.

A bíróság nem kötelezheti az ORTT-t a szerződések felmondására, de az indokolásban megállapította, hogy a jogszabályok - és különösen a médiatörvény - alapján az ORTT-nek kötelessége felmondani az FM1-gyel és az Advenio Zrt.-vel kötött szerződéseket - mondta.

Hozzátette: álláspontja szerint az ORTT-nek úgy kellene lefolytatnia az eljárást, mintha a két pályázót kizárta volna, és így a következő legjobb ajánlatot tevőnek kellene megadnia a lehetőséget a szerződéskötésre.

Beszámolt róla: az ítéletek az indoklásban hivatkoznak a jelenleg hatályos médiatörvény azon előírására, amely szerint "azonnali hatállyal kell felmondani a szerződést, ha a szerződést nem lehetett volna megkötni, és a jogsértő állapot még fennáll".

A mindkét rádiót a perekben képviselő ügyvéd közölte: bíznak abban, hogy a hatóságok jogkövető módon járnak el. Mint mondta, mindkét állomás bízik abban, hogy jogszerű, gyors eljárások eredményeként nem fog további hónapokat, éveket igénybe venni a helyzet rendezése.

Mindkét társaság kész arra, hogy ha szükséges, tárgyalásokat folytassanak a megoldásról és szeretnének rövid idő alatt jogszerűen pontot tenni a sok vitát kiváltó ügy végére - szögezte le.

Kónya Imre ügyvéd, aki a Sláger Rádiót mint felperest képviselte az ORTT elleni eljárásban, azt mondta az MTI-nek: az ORTT a Sláger Rádió ügyében azért döntött jogellenesen, mert a frekvenciát végül elnyerő, ám egy másik frekvenciát is birtokló Neo FM-nek adta a pályáztatott frekvenciát. Ez pedig ellentétes a médiatörvénnyel, mert országos frekvenciára csak az pályázhat, akinek nincsen másik rádiója - magyarázta.

Hangsúlyozta: az ORTT-nek az ítélőtábla döntése értelmében haladéktalanul fel kell mondania a frekvenciaszerzősét a Neo FM-mel.

A parlament szerinte mulasztásos törvénysértésben van, mert új tagokat kellett volna jelölnie a régiek helyére, jelen helyzetben ugyanis az ORTT működésképtelen. "Bízom benne, hogy a parlament haladéktalanul új tagokat választ, és megszünteti a törvényellenes állapotot, annál is inkább, mert naponta növekszik a Sláger Rádiót ért kár, ami a jogellenes döntés következtében keletkezett" - mondta.

Kónya Imre vélekedése szerint a valószínűleg még a nyáron felálló új médiahatóság a régi jogutódjaként fog működni, ám jogállamban nem lehet "ex lex" állapot, és a parlamentnek mindaddig biztosítania kell az ORTT működőképességét, ameddig az új hatóság el nem kezdi munkáját.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását