2024. március 29. - Auguszta

Mégsem olyan szigorú a Fidesz a végkielégtésekkel?

A Fidesz nem zárkózik el attól, hogy megemeljék azt a kétmillió forintos összeghatárt, amely felett - a tervek szerint - a közszférában a végkielégítésekre 98 százalékos különadót vetnének ki. Erről Rogán Antal beszélt keddi budapesti sajtótájékoztatóján.
2010. július 6. kedd 17:36 - HírExtra
A fideszes képviselő közölte: a gazdasági törvénycsomaggal és a közbeszerzési törvény módosításáról szóló javaslattal - amelyek tárgyalását kedden kezdte a parlament - egy "harmonikus javaslatcsomag" került a Ház elé. Ez egyszerre alkalmas a pénzügyi stabilitás megteremtésére és a gazdasági növekedés beindítására, ráadásul jól szolgálja a társadalmi szolidaritás célkitűzéseit is - mondta.

Mind a törvényjavaslatokra, mind az első gazdasági akciótervre azért van szükség, mert az országot nyolc éven keresztül kormányzó szocialisták egy pénzügyileg instabil költségvetést és egy versenyképtelen gazdaságot hagytak a mostani kabinetre - vélekedett Rogán Antal, hozzátéve, hogy a Bajnai-kormány által összerakott büdzsé tarthatatlan, szükség van az ország pénzügyi stabilizációjára, hogy "Magyarország nemzetközi renoméját meg tudjuk őrizni".

Álláspontja szerint az Országgyűlés elé került törvényjavaslatok úgy őrzik meg a versenyképességet és a pénzügyi stabilitást, hogy mindeközben lehetőséget teremtenek a gazdasági növekedés beindítására. A tervezett intézkedések közül a politikus példaként kiemelte a kis- és középvállalkozásoknál a társasági adó csökkentését, a 98 százalékos különadó bevezetését a közszférában a kétmillió forint feletti végkielégítésekre, valamint a bürokratikus terhek csökkentését.

Arra a felvetésre, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint legalább 3,4 millió forintra kellene emelni azt a kétmilliós végkielégítési plafont, amely felett a jelenlegi tervek szerint a közszférában 98 százalékos különadót vetnének ki, Rogán Antal úgy reagált: "a kétmillió forintos korlátot egy elfogadható korlátnak tartjuk, de nem zárkózunk el a módosítás lehetőségétől".

Kifejtette: ilyen módosító javaslat egyelőre nem érkezett még a Ház elé. Este hat óráig van lehetőség arra, hogy a módosítók indítványokat nyújtsanak be a törvényjavaslathoz - jegyezte meg.

A módosító javaslatokról a Fidesz frakciója a hét második felében fogja kialakítani az álláspontját a kormánnyal egyeztetve. "Nem tartom kizártnak, hogy ez a módosító indítvány azok között lesz, amelyeket esetleg meg fogunk fontolni" - mondta Rogán Antal.

Nagy Anna kormányszóvivő pénteken közölte, hogy csak a kétmillió forint feletti összegekre vonatkozik a közszférában a végkielégítésekre kivetett 98 százalékos különadó, vagyis ez az adónem nem fogja érinteni az átlagkeresetű rendőröket, tanárokat, orvosokat.

A PDSZ álláspontja szerint azonban módosítani kell az előterjesztést úgy, hogy az a legalább húsz éve a közszférában dolgozókra ne vonatkozzon. Ha ez nem kodifikálható, akkor úgy kellene változtatni szerintük, hogy a rendelkezés a havi bruttó 350-400 ezer forintot, illetve az annál kevesebbet keresőkre ne vonatkozzon. Ha ez sem nem kodifikálható, akkor a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény hatálya alatti intézmények dolgozóit vegyék ki a törvény hatálya alól, vagy a 2 milliós határt - amely fölött kivetnék az adót - növeljék legalább 3,4 millióra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

helix
2010. július 7. 11:40
Az a lényeg, hogy megszüntetik azt a pénzfolyatást, amit az mszp művelt az elmúlt 8 évben!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását