2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Segélyflottila-ügy: flottul megy végre?

Az izraeli kormány vasárnapi ülésén kiszélesítette a gázai segélyflottillát ért izraeli támadás kivizsgálására felállított bizottságának jogkörét.
2010. július 4. vasárnap 22:58 - HírExtra
A Jaakov Tirkel, az izraeli legfelsőbb bíróság nyugalmazott bírája vezette bizottság felvehet további két szakértőt és joga lesz megidézni tanúkat, akiket eskü alatt hallgathat meg. Ezzel teljesül Tirkel két követelése, aki lemondással fenyegetőzött, ha nem teljesítik követelését. Tirkel Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő mellett a védelmi miniszter és a vezérkari főnök meghallgatását is szükségesnek tartja.

Nem teljesül viszont a nyugalmazott azon kérése, hogy javasolhasson büntető szankciókat, így a bizottságnak csupán arra van mandátuma, hogy megítélje, jogos-e Izrael blokádja a Gáza övezet ellen és hasonlóan, jogos volt-e Izrael katonai akciója a segélyszállítmány ellen.

A bizottságot bírálta az izraeli sajtó. A kommentárok úgy vélték, hogy a testületet külföldi nyomásra állították fel. Kritizálták tagjainak magas életkorát is: az ötfős bizottságban az átlagéletkor 84 esztendő.

A gázai segélyflottillát ért támadásban kilenc palesztinbarát török aktivista vesztette életét. Izrael állítása szerint katonái azt ellenőrizték, hogy szállítanak-e fegyvert a Gázában uralmon lévő Hamász radikális palesztin szervezet részére. Miután késekkel és botokkal támadtak rájuk, a katonák önvédelemből nyitottak tüzet az izraeli állítás szerint. Ezt a verziót az aktivisták cáfolják.

Izrael azóta némileg enyhített a gázai kereskedelmi blokádon, bár a tengeri embargót továbbra is fenntartja.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását