2024. május 16. - Mózes, Botond

Mesterházy: az MSZP nagyon nehéz helyzetben van

Mesterházy Attila szerint aki most vállal funkciót a szocialista pártban, az feladatot és kockázatot vállal, hiszen az MSZP nagyon nehéz helyzetben van. A szocialista képviselőcsoport vezetője a pártot nyitott, nemzeti, demokratikus, karakterisztikusan baloldali néppárttá tenné.
2010. július 1. csütörtök 13:05 - HírExtra
A frakcióvezető - aki az MSZP egyedüli elnökjelöltje a július 10-i tisztújításon - az MTI-nek adott interjújában elmondta: a párt jelölőbizottsága előtt 21 pontban összegezte, hogy szerinte mi mindent kell elvégezni a következő években.

Úgy látja, az MSZP válaszúthoz érkezett: az egyik út a politikai és szervezeti erózió, végső soron a párt maradék befolyásának elvesztése felé, a másik a stabilizáción, valamint a politikai és szervezeti megújuláson keresztül a váltópárti szerep visszaszerzéséhez, majd ezt követően a kormányzati pozíció megszerzéséhez vezet.

Mesterházy Attila az MSZP-t nyitott, nemzeti, demokratikus, karakterisztikusan baloldali néppárttá szeretné tenni. Ez a pártmodell biztosítja a lehetőségét annak, hogy integráljuk a pártban megjelenő szellemi irányzatokat és mindazokat a nézeteket és értékeket, amelyek a demokratikus oldalhoz köthetőek, és amelyek a jelenlegi helyzetben erős politikai képviselet nélkül maradtak - vélekedett.

Kiemelte: most józanságra, higgadtságra, türelemre és harcos elkötelezettségre van szükségük ahhoz, hogy felülemelkedjenek a választási vereség sokkhatásain, és meghaladva korlátaikat, megteremtsék az újjászervezett és politikájában, stílusában megújult MSZP-t.

A következő évek politikai alappilléreinek nevezte a modernizációt, a teljes foglalkoztatottságot, a társadalmi mobilitás javítását, a fenntartható fejlődést, a szabadság és a demokrácia védelmét.

A feladat óriási, éppen ezért csapatra van szükség és ennek a csapatnak szeretnék a kapitánya lenni - fogalmazott.

Véleménye szerint a párt hitelességének visszaállításához nagyon sok munkára van szükség. A munkában mindenkinek helye van, aki ezért a célért akar és tud dolgozni, de a munka során mindig a közösség érdekét kell képviselnie, az egység megteremtéséért kell dolgoznia, kibeszélésnek nincs helye - szögezte le.

Az elnökjelölt szerint a személyi megújulás alfája és omegája, hogy a pártban nincs helye annak, aki lejáratja a becsületes baloldaliakat, akinek áldatlan tevékenysége miatt a szocialisták támogatóinak szégyenkezniük kell.

Hangsúlyozta: az MSZP újjászervezésének programja nem október végéig vagy jövő márciusig tart, amit el kell végezni, az évekre szól. Az eredmény nem fog két hónap alatt jönni, hosszú évek aprólékos munkáját igényli - jelentette ki.

A jelölőbizottságnak megfogalmazott pontok közül egyebek mellett kiemelte, hogy az MSZP minden olyan esetben hallatja hangját, ahol és amikor a hatalom támadást intéz a nemzeti érdek, a demokratikus jogállami működés és a szabadság ellen.

Fontosnak tartja a munkavállalók, a bérből és fizetésből élők, a fiatalok, az elesettek, a kiszolgáltatott társadalmi rétegek és csoportok érdekeinek képviseletét, valamint a párt eredményeinek megvédését.

Harcos, kemény, elvi ellenzéki politikával bizonyítani fogjuk, hogy a kormánypárti előterjesztésekhez képest létezik olyan alternatíva, amely ötvözi a gazdasági és társadalmi szempontokat a modernizáció és a fenntarthatóság követelményével - közölte.

Mesterházy Attila kiemelte azt is: a párt választott képviselői kötelesek egyéni vállalásokkal személyes felelősséget vállalni az MSZP megújításáért.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását