2024. május 14. - Bonifác

Dávid Ibolya: "...testvériesebbé, igazságosabbá tenni a hazát"

Az 1848-ban tapasztalt közös akaratról beszélt csütörtökön a nemzeti ünnep alkalmából Szentesen Dávid Ibolya, az MDF elnöke. 1848-ban tényleg egyet akart a magyarság korra, társadalmi helyzetre tekintet nélkül: testvériesebbé, igazságosabbá tenni a hazát
2007. március 15. csütörtök 13:15 - Hírextra

Hangsúlyozta: Batthyány, Deák, Kossuth, Széchenyi, Petőfi mind-mind a maguk területén hozzátettek valamit a változtatáshoz. Szerinte, akkor volt egy közéleti nemzedék, amelyhez hasonlót ritkán vagy csak egyszer csiszol össze a történelem. A reformkornak még a viszonylag kicsi alakjai is nagyobbak voltak, mint más korok héroszai.

1848 hőseit nem csak a közös ellenség tartotta egyben, hanem a történelmi felismerés is: mi áll Magyarország érdekében, mi szolgálja a fejlődést, a haladást. Kiemelte: akkor a 12 ponttal a többség, mi több, mindenki egyetértett, "meghallották és megértették a haladás szavát, megértették merre megy a világ és ebben hol van nekünk, magyaroknak a helyünk és a szerepünk".

1848-ban egyet akart a magyarság, korra és társadalmi helyzetre tekintet nélkül: testvériesebbé és igazságosabbá tenni a hazát - jelentette ki Dávid Ibolya. Az MDF elnöke szerint az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ma különösképpen aktuális üzenete: az összefogás és a közös akarat.

"Ránk nem lő külső ellenség, mi magunk lövünk egymásra, az elnyomás évtizedeinek pedig vége. Senki nem akadályoz bennünket abban, hogy kezet nyújtsunk a jövőnknek, csak mi magunk. Mert mi még egymásnak se mindig nyújtunk kezet. Ha a másik keze is ott van, akkor talán már az a jövő nem is kell nekünk" - mondta Dávid Ibolya.

Az MDF elnöke külön kiemelte, hogy ezen a napon, mikor mindenki a történelmi hősökre emlékezik, a politikusoknak ne az jusson az eszébe, hogy hogyan értékelik őket a következő választásokon, hanem az, hogy 150 év múlva hogyan értékeli az utókor a magyarság jelenlegi teljesítményét, és ezért ki, milyen mértékben felelős.

Hány olyan pontot tudnánk megfogalmazni, amelyben ha nem is mindenki, de a többség egyetért? - tette fel a kérdést. "Ezen a napon ne az jusson eszünkbe, hogy miként értékelnek bennünket a következő választáson; jusson egy percre eszünkbe, vajon hogy értékelnek minket, ezt a nemzedéket 150 év múlva a történelemkönyvekben? Hogyan értékeli az utókor a magyarság jelenlegi teljesítményét, és ezért ki milyen mértékben felelős?" - fogalmazott a politikus.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását