2024. április 27. - Zita

Júni 29-ig szavaznak a 29 pontról

A kormány június 29-ig az Országgyűlés elé terjeszti az Orbán Viktor miniszterelnök által meghirdetett 29 pontos gazdasági akciótervvel kapcsolatos törvényjavaslatokat. Az államfőjelöltek június 29-én, a róluk való parlamenti szavazás előtt felszólalhatnak az Országgyűlésében.
2010. június 17. csütörtök 18:18 - HírExtra
A parlament hétfőn dönt a köztársasági elnök által a parlamentnek megfontolásra visszaküldött kormánytisztviselői törvényről.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a házbizottság csütörtöki ülése után közölte: a kabinet minden, az akciótervvel összefüggő törvénymódosítást e határidőig elkészít, közte az adótörvények, a költségvetés módosításáról szóló javaslatokat is.

Bejelentette: a parlament június 28-án az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökét és alelnökét, 29-én pedig a köztársasági elnököt választja meg. Utóbbival kapcsolatban kiemelte: június 29-én 13 órakor kezdődik az elnökválasztás. A pártok megállapodtak arról, hogy az államfőjelöltek a terveikről, elképzeléseikről 10-10 percet beszélhetnek majd a plénum előtt.

Lázár János aláhúzta: a Fidesz-frakció meghívta Balogh András nagykövetet, az MSZP köztársaságielnök-jelöltjét a képviselőcsoport június 22-i délutáni ülésére.

A törvényhozással kapcsolatban a frakcióvezető úgy fogalmazott: "folyik a törvénydömping", és még csütörtökön a parlament elé kerül az akciótervnek a pártok költségvetési támogatásának 15 százalékos csökkentése.

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz kitart-e ÁSZ-elnökjelöltje, Domokos László mellett, akivel szemben más pártok, civil szervezetek is kritikát fogalmaztak meg, a frakcióvezető úgy válaszolt: a Fidesz továbbra is kitart Domokos László mellett, aki törvényesen járt el.

Hozzátette: bárkit jelölt volna a Fidesz, az a támadások kereszttüzébe került volna; a támadás nem a személynek, hanem a Fidesznek szól; vannak olyan politikai erők - fűzte hozzá -, akik nem képesek elfogadni a választások eredményét.

Az ellenzéki pártok a házbizottságon kifogásolták, hogy hétfő esete Lázár János frakcióvezető ügyrendi javaslatára az ülést vezető Jakab István lezárta az Országos Választási Bizottság (OVB) tagjainak jelölését újraszabályozó választási eljárásról szóló törvény általános vitáját.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője ezen túlmenően a házbizottság után újságíróknak felidézte: az ülésen azt tolmácsolta Lázár Jánosnak, hogy arra kérik a Fideszt, őrizzék meg a parlamentarizmus eljárási kereteit. Legalább arra legyen lehetőség - fűzte hozzá -, hogy a javaslatokat érdemben meg tudják vitatni a képviselők.

Az LMP ellenzi, hogy független intézmények élére bármelyik párt saját frakciójából állítson jelöltet - szögezte le Schiffer András. Mint mondta, jelezték a Fidesznek azt is, tegye világossá, milyen prioritások alapján dönt Sólyom László utódlásáról.

Hegedűs Tamás, a Jobbik frakcióvezető-helyettese a hétfő este történtekkel kapcsolatban annyit mondott: bíznak abban, hogy nem ez lesz a követendő gyakorlat. Szerinte a kormányoldal napirendről szóló "diktátuma" törvényszerűen vezet feszültségekhez.

A Jobbik azt kérte a kormányoldattól a házbizottságon is, hogy legyen tisztelettel a parlamentarizmus működésére - tette hozzá. Mint mondta: nem tartják jónak azt a gyakorlatot, hogy a független intézmények élére politikusokat jelöl a kormányoldal.

Tóbiás József, az MSZP frakcióigazgatója az MTI-nek a házbizottság üléséről azt mondta: az ellenzéki pártok egyetértettek, miszerint példátlan, hogy lehetetlen a törvényjavaslatokról érdemi vitát folytatni, és nincs idő álláspontot kialakítani. A jelölésekről szólva úgy fogalmazott: azok bohózatba illenek.

A napirendi javaslat szerint jövő héten kétnapos lesz az ülés: június 21-én és 22-én ül össze a Ház. A képviselők a tervek szerint hétfőn döntenek a köztársasági elnök által a parlamentnek megfontolásra visszaküldött kormánytisztviselői törvényről.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását