2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Csigák rettegjetek!

A csigák olykor tetemes károkat képesek okozni a kertekben, különösen falánk a spanyol csupaszcsiga, amelynek még csak természetes ellensége sincsen - német kutatók mindenesetre most azonosítottak egy vegyületet, amely taszítja a csúszómászókat.
2010. június 12. szombat 08:55 - HírExtra
A Jénai Egyetem kutatóinak feltűnt, hogy a csigák kerülik a mohát. Ezért megpróbálták azonosítani azt az anyagot, amelyet a növény védekezésképp termel, és ez sikerült is. Az oxilipin nevű anyagokat a moha akkor állítja elő, amikor megsérül - írta a Die Welt című német lap internetes kiadása (www.welt.de).

Egy kísérletben spanyol csupaszcsigáknak kínáltak fel salátaleveleket, amelyek közül az egyiket oxilipinnel, a másikat metanollal fújták be. A csigák szinte kizárólag az oxilipinmentes leveleket választották, még akkor is, ha a moháéhoz képest ezerszeres hígításban alkalmazták az anyagot.

Az új ismerettől azt remélik a kutatók, hogy segítségével sikerül majd hatékony növényvédőszert létrehozni, amely a jelenleg alkalmazott, más állatokra is veszélyes mérgek környezetbarát alternatívája lehet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását