2024. május 5. - Györgyi

A szlovénok támogatták a határmódosítást

A szlovén választópolgárok szűk többsége támogatta a horvát-szlovén határvita rendezését célzó megállapodást a kérdésről vasárnap rendezett népszavazáson a szavazatok 99,9 százalékának összeszámlálása alapján.
2010. június 7. hétfő 08:24 - HírExtra
A referendumon részt vett választópolgárok 51,49 százaléka igennel, 48,51 százaléka nemmel szavazott. A maradék kétezer szavazat - a külföldön élő, de szavazásra jogosult szlovének voksai - már nem tudja megmásítani azt a tényt, hogy a lakosság támogatja a rendezési tervet. A részvételi arány 42,24 százalékos volt.

A két ország tavaly kötött megállapodása értelmében nemzetközi döntőbíróságra bízzák a tengeri határ kijelölésével kapcsolatos vita rendezését, s ezt volt hivatott megerősíteni a népszavazás. A döntőbíróság ítélete kötelező érvényű lenne mindkét országra nézve.

A horvátok örülnek

Üdvözölte Jadranka Kosor horvát kormányfő hétfőn, hogy a szlovén választók többsége támogatta a népszavazáson a horvát-szlovén határvita rendezését célzó megállapodást. A referendum eredménye eloszlathatja a feszültségeket és a rossz érzéseket - mondta Kosor zágrábi sajtótájékoztatóján. Hozzátette: már egyeztetett Borut Pahor szlovén miniszterelnökkel, aki biztosította őt arról, hogy elhárult minden akadály a külügyi, biztonsági és védelempolitikai fejezet megnyitása előtt Horvátország EU-csatlakozási tárgyalásain.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását