2024. május 5. - Györgyi

Amerikai támasztponta bukott bele a Japán kormányfő

Hivatalosan bejelentette lemondását Hatojama Jukio japán kormányfő szerdán Tokióban pártja, a balközép irányzatú Japán Demokrata Párt (DPJ) vezetői előtt.
2010. június 2. szerda 09:00 - HírExtra
A tavaly szeptember 16-án hivatalba lépett, 63 éves japán kormányfő népszerűsége a mélypontra, alig 17 százalékra zuhant azt követően, hogy Hatojama ígéretével ellentétben nem állapodott meg az Okinava szigetén működő amerikai támaszpont áthelyezéséről. Hatojama elismerte, hogy a pénzügyi botrányok és okinavai bázis ügye késztette lemondásra, de megerősítette azt a véleményét, hogy a japán-amerikai biztonsági együttműködés alapfeltétele a térség békéjének.

A hétvégén az új amerikai-japán támaszpontszerződés miatt kilépett a kormánykoalícióból a Japán Szociáldemokrata Párt, azzal érvelve, hogy Hatojama Jukio kormányfő nem teljesítette azt a választási ígéretét, hogy a támaszpontot elköltöztetik a szigetről, s ezért le kell mondania hivataláról.

Hatojama négy év alatt a negyedik japán kormányfő a sorban, aki úgy távozik posztjáról, hogy egy évet vagy annál kevesebbet töltött a miniszterelnöki bársonyszékben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását