2024. április 23. - Béla

Már édesvízbe is terveznek szélerőműparkot

A tengerpartok után most már a tavak felett süvítő szél kiaknázása is felmerült: a világ első édesvízi szélerőműparkját az észak-amerikai Erie-tóra tervezik. Az amerikai General Electric (GE) közlése szerint a parkot Cleveland partjától tíz kilométerre építenék meg.
2010. május 29. szombat 08:59 - HírExtra
A Lake Erie Energy Development (LEED) közhasznú társasággal karöltve 2012-ig öt, összesen húsz megawatt teljesítményre képes szélkereket állítanak fel a tóban - közölte a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása (http://derstandard.at). 2020-ig a szélerőműpark teljesítményét ezer megawattra kívánják növelni.

A kezdeti beruházások összege 80 és 100 millió dollár (18 és 22,5 milliárd forint) közé esik a LEED egyik szóvivője szerint.

Ohio állam a vízi szélerőműprojektet adókedvezménnyel támogatja. Az Erie-tó a Nagy-tavak legsekélyebbike, így előnyös terep a szélkerekek felállítására. Már New York állam és Kanada is vizsgálja vizeinek alkalmasságát szélerőműparkok létrehozása szempontjából.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását