2024. május 18. - Erik, Alexandra

Figyelünk, Toásó!

Balázs Péter külügyminiszter azt kérte bolíviai partnerétől, hogy a Tóásó Előd elleni eljárást a magyar konzuli szolgálat rendszeres tájékoztatása mellett folytassák le - közölte a helyettes külügyi szóvivő csütörtökön.
2010. május 20. csütörtök 20:24 - HírExtra
Balázs Péter először találkozott személyesen David Choquehuanca Céspedes bolíviai külügyminiszterrel az Európai Unió, valamint Latin-Amerika és a Karib-térség (EU-LAC) május 16-19. között Madridban megrendezett 6. állam- és kormányfői csúcstalálkozóján. A magyar diplomácia vezetője arra kérte a bolíviai külügyminisztert, hogy a Tóásó Előd ellen indult eljárást a nemzetközi normáknak megfelelően, a magyar konzuli szolgálat folyamatos tájékoztatása mellett folytassák le.

Balázs Péter megerősítette bolíviai kollégájának, hogy Magyarország kiemelt figyelemmel követi a tavaly áprilisban, Bolíviában letartóztatott Tóásó Előd ügyét és 2011. január 1-jétől soros EU-elnökként fokozott nemzetközi figyelmet irányít rá. Hozzátette: az egy éve letartóztatott Tóásó Előd ügyében a vádemelést fordulópontnak tartja, ugyanis ez után a védelem új szerephez jut.

A magyar nagykövet az incidenssel kapcsolatos fejleményekről tájékoztatta az Európai Unió soros elnökségét Bolíviában képviselő Egyesült Királyság nagykövetségét, valamint Spanyolország, Hollandia és Franciaország La Paz-i külképviseleteit, kérve, hogy kísérjék figyelemmel a további történéseket. Az ügyben Magyarország továbbra is szorosan együttműködik Írországgal, Romániával és Horvátországgal.

A bolíviai belbiztonsági kommandósok 2009. április 16-án számoltak fel egy állítólagos terroristacsoportot: Santa Cruz-ban agyonlőtték Rózsa Flores Eduardo bolíviai-magyar-horvát állampolgárt, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és az ír állampolgár Michael Dwyert. A magyar állampolgárságú, szintén Szovátáról származó Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát Mario Tadicot letartóztatták. A bolíviai parlamenti bizottság kormánypárti tagjai által 2009. november 13-án elfogadott jelentés szerint szakadár Santa Cruz-i politikai és pénzügyi vezetők álltak a Rózsa Flores Eduardo vezette állítólagos terroristacsoport mögött - jelentette akkor a bolíviai sajtó. Az ellenzékiek azonban nem tekintik lezártnak az ügyet: álláspontjuk szerint a kormány azért akarja minél előbb félretenni, mert időközben olyan bizonyítékok is előkerültek, amelyek közvetve a bolíviai kormány egyes tagjainak érintettségére utalhatnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását