2024. április 29. - Péter

Visszatértek az űrből

Az előre betervezett feladatokat elvégezve befejezte külső űrszerelési munkáját az amerikai Garrett Reisman és Stephen Bowen közép-európai idő szerint hétfőn késő este. A két űrhajós 7 óra 25 percen át tartózkodott a nyílt világűrben.
2010. május 18. kedd 08:55 - HírExtra
Hozzáillesztettek egy tartalék antennát a Nemzetközi Űrállomás külső burkára. Az Atlantis űrsiklóval érkezett két asztronauta egy tároló platformot is felszerelt, és meglazította azon elemek rögzítő csavarjait, amelyeket két következő űrséta alkalmával fognak lecserélni. A platform egy kanadai gyártmányú robot, a Dextre részére készül.

A NASA arra törekszik, hogy a lehető legtöbb alkatrészt tárolja az űrállomáson, ugyanis már csak két űrsikló indítását tervezik, mielőtt a program véget ér.

Az űrhajósokra a második vagy a harmadik űrséta alkalmával vár még egy terven kívüli feladat is. Szombaton ugyanis egy becsípődött kábel megakadályozta őket abban, hogy kamerával pontosan felmérjék, nem érte-e kár az űrsiklót a felbocsátáskor. Ezt a kábelt kellene kiszabadítani, a földi irányítók szerint ez könnyen és gyorsan elvégezhető.

A következő űrséta szerdán lesz, az utolsó pedig pénteken. Kedden küldetésük másik fontos feladatát teljesítik az űrhajósok: egy új orosz modult kell hozzáilleszteniük az űrállomáshoz. Az öt tonna tömegű, hat méter hosszú és valamivel több mint két méter átmérőjű Raszvet (Hajnal) orosz űrhajók fogadására lesz alkalmas, de raktárhelyiségnek is használhatják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását