2024. május 5. - Györgyi

Ezernél is több amerikai katona veszett oda Afganisztánban

Már több mint ezer amerikai katona halt meg a 2001-ben kezdődött afganisztáni háborúban - állapította meg a The New York Times azután, hogy egy keddi kabuli öngyilkos merényletben öt amerikai is életét vesztette.
2010. május 18. kedd 22:46 - HírExtra
Az első 500 amerikai áldozatot a háború első hét évében jegyezték fel, a második 500 katona kevesebb mint 2 év alatt halt meg a 2001. szeptember 11-i, Amerika elleni terrormerényletek nyomán indított háborúban. Az újság szerint az áldozatok számának növekedését az magyarázza, hogy a tálib ellenállás szinte minden tartományban kiújult, a központi kormány gyenge, és a korábbinál több amerikai katonának kell helytállnia veszélyes helyzetekben.

Az afgán fővárosban egy NATO-járműoszlop mellett robbantotta fel magát kedden egy öngyilkos merénylő; a támadásban tucatnyi afgán civil és hat külföldi katona vesztette életét, a sebesültek száma ötven körül van afgán illetékesek szerint.

A The New York Times rámutatott: mind gyakrabban egészen fiatal amerikai katonák halnak meg, szinte nem sokkal azután, hogy kikerülnek a kiképző táborból. Az afganisztáni harcokban meghalt amerikai katonák átlagéletkora 2002 és 2008 között 28 év volt, tavaly 26-ra csökkent, idén pedig a több mint 125 áldozat átlagban csak 25 éves volt. Az utóbbi két évben a legtöbb katonával házi készítésű pokolgép végzett, míg a háború korábbi szakaszában rakétagránátok és könnyű fegyverek követelték a legtöbb áldozatot.

A pokolgépek száma 2008 óta nőtt meg, az újabb, nagyobb erejű robbanószerkezetek a korábban biztonságosnak hitt páncélozott járműveken is lyukat ütnek. A háború eddig tavaly júliusban, augusztusban, szeptemberben és októberben követelte a legtöbb áldozatot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását