2024. május 5. - Györgyi

Ahol a nem hivatás a szívatás

Van köztük, aki büfét vezet, más a családi vállalkozásban, vagy épp a vízműveknél dolgozik. Egy biztos: nincs futballbíró Magyarországon, aki csupán a sípolásból él. Pedig lenne kit és mit megfizetni.
2010. május 18. kedd 07:19 - Nagy András
Magyarországon – egyelőre – nincs realitása annak, hogy főállásban alkalmazzunk futballbírókat – mondja Vágner László a Népszabadságnak adott hétfői interjújában. Az MLSZ Játékvezetői Bizottságának vezetőjével folytatott beszélgetésből kiderül: egy élvonalbeli magyar futballbíró (tizennyolcan vannak ilyenek) ma két dolgot biztosan nem tehet meg. Egy: nem hagyhatja el a civil pályáját. Kettő: amatőr körülmények között sem teljesíthet amatőr szinten, hisz mindenki (játékos, edző, klubvezető, szurkolók, médiamunkatárs) profi produktumot vár tőle.

Mit gondolnak, mennyit keres egy profi szinten (első- és másodosztályban) vezető magyar focibíró egy hónapban? Nos ez az, amit fix havi illetmény hiányában lehetetlen megmondani. Mindössze annyit tudni, hogy meccsenként bruttó 60 ezer forint üti a játékvezetők markát. Ebből jó esetben sem jön össze egy tisztességes megélhetést ímmel-ámmal biztosító fizetés, nem is beszélve az esetleges sérülések, netán kapitális hibák miatt „kijáró” kényszerpihenőkről.

Amatőr feltételek, profi elvárások

A tizennyolcak
BEDE FERENC
BERGER JÓZSEF
BOGNÁR TAMÁS FIFA
FÁBIÁN MIHÁLY FIFA 
FARKAS ÁDÁM
IVÁNYI ZOLTÁN
KASSAI VIKTOR FIFA
KOVÁCS J. ZOLTÁN
NÉMETH ÁDÁM 
OLÁH GÁBOR 
SOLYMOSI PÉTER
SULYOK GERGELY
SZABÓ SÁNDOR FIFA
SZABO ZSOLT
SZILASI SZABOLCS
TAKÁCS JÁNOS
VAD II. ISTVÁN FIFA 
VEIZER ROLAND
Az úgynevezett profi bajnokságokban Magyarországon tehát amatőr (nem hivatásos) bírák dirigálják a meccseket. Fura dolog ez. Míg ugyanis a futballt idehaza művelők produkciója fényévekre van a világ elittől, addig a játékot felügyelők az elmúlt években egyre nagyobb elismerést vívtak ki, csak a rend kedvéért: a pályán, illetve a partvonal mellett nyújtott teljesítményükkel.

Szóval lenne mit és kit megfizetni. Csak úgy tűnik, nincs miből. Vágner László a HírExtrának megerősíti: jelenleg nincs rá esély, hogy az évente több mint kétmilliárd forintból gazdálkodó MLSZ jóvoltából akár csak a legjobbak is pusztán a játékvezetésből élhessenek. Így pedig marad a munka melletti bíráskodás.

Nem úgy Angliában, ahol például profi játékvezetés van. Ott fix havi fizetést kapnak a játékvezetők. Kérdésünkre, hogy mégis mennyi pénzről van szó, Vágner annyit mond: nem kér forintról… Aztán hozzáteszi: a Premier Ligában sípoló bírók havi illetménye közelít a millió forintos (!) nagyságrendhez, amit busás meccsprériummal is megfejel az FA.

Nem kell azonban a futball tekintetében gyakorlatilag minden szempontból etalonnak számító szigetországig menni ahhoz, hogy a hazainál lényegesen kedvezőbb helyzetet találjunk. A miénkhez hasonló játékerőt képviselő Norvégiában például három-négy, nemzetközi szinten is elismert játékvezetőt tartanak főállásban. De említhetnénk a volt keleti blokk államai közül Romániát vagy Ukrajnát, ahol komoly összegeket fektetnek a játékvezetésbe, mind az infrastruktúrát, mind a bírók javadalmazását tekintve.

Muszáj elindulni a profizmus útján

Világbajnoki szintű hármas
Kassai Viktor és segítői, Erős Gábor, valamint Vámos Tibor ott lesznek az idei, dél-afrikai világbajnokságon. A FIFA által május elején Zürichben megtartott felmérésen Kassai Viktor, Erős Gábor, Vámos Tibor és a tartaléknak jelölt Szpisják Zsolt is teljesítette az időközben már kicsit szigorított követelményeket, így az utolsó akadály is elhárult a magyar trió utazása elől.
mlsz.hu
Az pedig már csak ráadás, hogy – mint megtudjuk – a román vagy ukrán játékvezetés színvonala köszönő viszonyban sincs a magyaréval, a hazai sípmesterek ugyanis Közép-Európa legjobbjai közé tartoznak a nemzetközi futballszervezetek értékelése szerint is.

Ennek fényében különösen bántó a hazai játékvezetés alulfinanszírozottsága, ráadásul a régi – valljuk be, költői – kérdés is adja magát: hogy akarunk hosszabb távon profi labdarúgást az alapösszetevők (képzés, infrastruktúra, játékvezetők stb.) profi felépítése és finanszírozása nélkül?

Vágner László szerint az a legnagyobb baj, hogy sokan ma is úgy gondolják: minek kapjanak többet a játékvezetők, ha kevés pénzért is magas színvonalú teljesítményt képesek nyújtani? Márpedig – mondja – előbb-utóbb a hazai bíráskodásnak is muszáj lesz elindulni a profizmus útján, akár több kisebb lépésben is, mint mondjuk a pálya-és stadionfejlesztés terén. Különben az egészet fújhatjuk.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását