2024. május 6. - Ivett, Frida

Szlovákia hazarendelte magyarországi nagykövetét

Szlovákia konzultációra hazarendelte budapesti nagykövetét amiatt, hogy a leendő magyar kormány módosítani készül az állampolgársági törvényt, amely magyar állampolgársághoz juttathatja a szomszéd országokban élő magyarokat.
2010. május 12. szerda 22:20 - HírExtra
Az állampolgársági törvény módosításáról a mai nap tárgyalást folytatott Pozsonyban Martonyi János leendő külügyminiszter szlovák kollégájával, Miroslav Lajcákkal.

Hazánk magyarázatot vár

A Külügyminisztérium várja Szlovákia magyarázatát arra, hogy Pozsony miért rendelte haza magyarországi nagykövetét konzultációra - mondta Mátrai Zsuzsanna szóvivő az MTI megkeresésére szerda este.

A szóvivő közölte, hogy Szlovákia hivatalos jegyzékben értesítette a magyar Külügyminisztériumot a lépésről.

Szlovákia szerda este konzultációra hazarendelte budapesti nagykövetét amiatt, hogy a leendő magyar kormány módosítani készül az állampolgársági törvényt, amely magyar állampolgársághoz juttathatja a szomszéd országokban élő magyarokat - jelentette szerdán a CTK cseh hírügynökség a szlovák miniszterelnöki hivatalra hivatkozva.

Az állampolgársági törvény módosításáról aznap tárgyalást folytatott Pozsonyban Martonyi János leendő külügyminiszter szlovák kollégájával, Miroslav Lajcákkal. A szlovák diplomácia vezetője szerint Pozsonyt nyugtalanítja a magyar állampolgársági törvény módosítása, amely lehetővé teszi a szomszédos országokban élő magyarok kettős állampolgárságát, és Szlovákia nem tekintheti baráti lépésnek, hogy a törvényt a szlovák szervekkel való konzultáció nélkül szándékoznak elfogadni. Közölte, hogy Szlovákia az ügyben valószínűleg a megfelelő nemzetközi szervekhez fordul.

Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártja elnöke közölte Martonyival, hogy az MKP támogatja az állampolgársági törvény módosítását.

Martonyi János a kettős állampolgársággal kapcsolatban megjegyezte: érti és megérti az ezzel kapcsolatos szlovák aggodalmakat. Úgy érzi, hogy Szlovákia lesz az intézkedés által a legkevésbé érintett szomszéd. Ismételten leszögezte: Budapest kész együttműködni Pozsonnyal abban, hogy eloszlassa a szlovák aggályokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását