2024. május 9. - Gergely

Bajnai: A pályázatok számát tekintve az élen járunk

A magyar kormány által létrehozott új Kistérségi Koordinációs Hálózat munkatársai az Európai Unió kohéziós és regionális politikájának a nagyköveteivé válnak - jelentette ki az Európai Bizottság regionális politikáért felelős biztosa pénteken Egerben.
2008. március 28. péntek 18:51 - Hírextra

Ezért jó kezdeményezés volt a magyar kormány részéről a hálózat létrehozása - közölte Danuta Hübner a 236 kistérségi koordinátor, illetve a regionális igazgatók részvételével megtartott konferencián.

Az uniós biztos hangsúlyozta, hogy az ágazati és regionális operatív programok végrehajtása során ezrével sorakoznak az olyan projektlehetőségek, amelyek érdemi felemelkedést eredményezhetnek a kistérségekben.

Mindehhez azonban rengeteg munka elvégzése szükséges, különösen a területi kohézió megteremtése során.

Ugyanis tisztában van azzal, hogy hatalmas fejlettségi szakadékok tátongnak egyes kistérségek, a városok és falvak között. A többi között, a már felhagyott mezőgazdasági tevékenységek helyett, például a kis- és középvállalkozások, illetve az idegenforgalom fejlesztésének támogatásával lehet ezen változtatni.

Ezen különbségek kiegyenlítése az egyik legfontosabb feladat, a többi között tanácsadás, információátadás, illetve képzési programok szervezése útján - mondta a politikus.
Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter arra bíztatta az új koordinátorokat, hogy szolgáltatóként váljanak az Európai Unió kinyújtott kezévé, amelyet megragadhatnak a kistérségben élő polgárok.

Ez a munka elsősorban arról szól, hogy egy olyan jobb országot építsünk, amelyet ezeréves európai hagyományaink diktálnak - fűzte hozzá.

A következő időszak legfontosabb törekvésének nevezte annak az életerőnek a visszaállítását, amely az elmúlt 17 évben jellemezte Magyarországot. Ehhez országépítő mentalitás, türelem és kitartás szükséges, miközben a fejlesztések két legnagyobb ellensége a csodavárás és a reményvesztettség - figyelmeztetett a miniszter.

Bajnai Gordon a továbbiakban élenjárónak nevezte az uniós források felhasználása terén Magyarországot. Közlése szerint a 2004 és 2006 közötti időszakra vonatkozó fejlesztési tervben rendelkezésre álló forrásokból arányosan Magyarország fizette ki, a nyertes projektek alapján, a legtöbb fejlesztésre fordítható pénzt.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv révén pedig a pályázatok számát tekintve vagyunk élenjáróak és már megjelent az első mikrofinanszírozási hitelpályázat is - sorolta Bajnai Gordon.

Danuta Hübner és Bajnai Gordon a konferenciát megelőzően látogatást tett a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szendrő község 78 millió forintos költséggel felújított óvodájában. A rekonstrukciót uniós források felhasználásával valósították meg a településen.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását