2024. április 26. - Ervin

Felelőtlen celebek

A pszichológus szerint az ismert celebek úgy érzik, bármit megengedhetnek maguknak. A gond az, hogy róluk vesznek példát az átlagemberek.
2010. május 11. kedd 09:20 - HírExtra
Többen is voltak, akik már felelőtlenségük miatt targédiát okoztak: Császár Előd, Palcsó Tamás, Stohl András. Mint ismert, közülük Stohl újabb balesetet okozott, mikor részegen ült a volán mögé.

De nehogy azt higgyük, hogy ez csak a mi „sztárjainkra” érvényes. Külföldön ugyanilyen problémák jelennek meg a hírességek viselkedésében. A leghíresebb osztrák énekes-dalszerző, Falco szörnyethalt, amikor piásan és drogosan rohant sportkocsijával egy autóbuszba a Dominikai Köztársaságban 1998. február 6-án. Paris Hiltont 23 napos börtönre ítélték ittas vezetésért, az Avatarban is szerepet kapó Michelle Rodriguez pedig tintás állapotban elkövetett cserbenhagyásos gázolásért felelt. A 24 című sorozat hőse, a többszörösen ittasan vezető Kiefer Sutherland öt év próbaidőt kapott. A szakértő szerint az ilyen emberek nem rendelkeznek megfelelő önkontrollal.

„Az önuralom hiánya vezet oda, hogy a híres emberek úgy gondolják, többet engedhetnek meg maguknak, és ez nem csak az ittas vezetésnél, de minden más szituációban is megfigyelhető” – kezdte dr. Dulin Jenő közlekedéspszichológus a Borsnak.

„Az erkölcsi önértéktudat túlzott és negatív irányú működése miatt alakul ez így” – szögezte le a szakember. Hozzátette, a legnagyobb probléma az, hogy a külső szemlélő úgy fogja fel a dolgot: ha neki is szabad, akkor nekem is.

Dr. Dulin Jenő azt mondja: „az ittas sofőr nincs tisztában azzal, hogy nem csak a saját, de mások életét is kockáztatja adott esetben. Ennél rosszabb morális és etikai példa pedig nincsen az átlagember számára.”

Minden csepp számít


Sokan azzal érvelnek, hogy egy ital nem oszt, nem szoroz, de a vezetéstechnikai szakértő szerint igenis számít.

„Teljesen személyfüggő, kinél, mekkora mennyiségű alkohol idéz elő befolyásoltságot. Ez függ az alkohol fajtájától és attól is, hogy a fogyasztó evett-e előtte, vagy hogy mennyire fáradt” – vélekedik Pesoldt Ferenc, az Allianz Vezetéstechnikai Centrum vezető instruktora.

„Egy dolog biztos: az alkohol a döntési képességeket nagymértékben, és rossz irányba befolyásolja. Például: 50 kilométeres óránkénti sebességnél 14 métert teszünk meg úgy, hogy nem csinálunk semmit, látunk, gondolkodunk, azaz minimum 14 métert teszünk meg, mire egy adott szituációra cselekvéssel válaszolunk. Száz kilométer/órás sebességnél ez a távolság 30 méterre nő, és egy pohár pezsgő már méterekkel növelheti ezt a reakcióidőt” – húzta alá Pesoldt Ferenc. Kifejezte, hogy éjszaka annyival romlik a helyzet, hogy a már eleve csökkent látóképességet tovább rontja az alkohol: konkrétan téves információkat vonhat le az ittas vezető.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását